Artykuł sponsorowany

Produkcja francuskiego wina

Produkcja francuskiego wina

Wysublimowany smak

Wino nie jest zwykłym napitkiem wyskokowym, ani pospolitą używką. Wino to napój, który można spożywać podczas wykwintnego obiadu, romantycznej kolacji oraz wspólnych wieczorów. Idealne zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i na randkę z ukochaną osobą. Wszystko za sprawą wysublimowanego smaku i niepowtarzalnego aromatu.

Powstawanie wina

Proces produkcji ma istotny wpływ na smak i charakter wina. Pragniemy zaprezentować ogólną charakterystykę etapów wyrabiania napoju stosowaną przez producentów francuskiego wina. Pierwszą fazą produkcji jest uzyskanie bezbarwnego soku z winogron. Wyrabia się go za pomocą zmechanizowanych młynków do odszypułkowania lub prasy pneumatycznej. Maszyna musi wyciskać sok w delikatny sposób, gdyż zbyt mocny nacisk zmiażdży pestki zawarte w winogronie i wydobędzie z nich gorzki smak. Wyciśnięty sok, wraz z pestkami i skórką, trafia do kadzi fermentacyjnej, gdzie nabiera koloru, smaku i aromatu. Proces pierwszej fermentacji trwa około 4-7 dnia. W tym czasie cukier zawarty w soku przetwarza się w alkohol i dwutlenek węgla. Jednak podczas procesu należy pilnować temperatury w zbiorniku, która nie może przekroczyć 33oC. Większa ciepłota doprowadzi do wygotowania aromatów. W czasie fermentacji stosuje się zabiegi mające na celu zwiększenie kontaktu soku ze skórkami. Jednym z nich jest przepompowanie wina z dna zbiornika lub mieszanie całej masy. Po zakończeniu pierwszego etapu fermentacji, płynne składniki przelewane są do nowego zbiornika, gdzie powstaje tzw. wino obciekowe. Z pozostałej miazgi tworzy się tzw. wino tłoczone. Uzyskane produkty mogą być mieszane lub przetwarzane osobno. Francuskie winiarnie zwykle sprzedają wino tłoczone, a obciekowe poddają fermentacji malolaktycznej. Podczas procesu zawarte w napoju kwasy zostają przekształcone w łagodniejszą substancję. Fermentacja prowadzi do poprawy struktury, wzmocnieniu barwy i wydobyciu odpowiedniego aromatu. Jednym z ostatnich etapów jest dojrzewanie wina. Podczas tego procesu napój uzyskuje niepowtarzalny i charakterystyczny smak. Dojrzewanie może odbywać się w kadziach fermentacyjnych lub beczkach. Rodzaj użytych kadzi, beczek i dodanych dodatków ma ogromny wpływ na ostateczny smak wina. Ostatnią fazą jest klarowne filtrowanie. Napój oczyszczony i ustabilizowany jest gotowy do zabutelkowania. Gotowe wino trafia do dystrybutora bądź pozostaje w piwnicy producenta.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.