Artykuł sponsorowany

Czym oprócz żelatyny można zagęścić żywność?

Czym oprócz żelatyny można zagęścić żywność?

Substancje żelujące są powszechnie stosowane w produkcji żywności. Dzięki swoim właściwościom poprawiają wygląd oraz konsystencję produktów, zwiększając jednocześnie ich walory smakowe, a nawet dietetyczne. Najpopularniejszą substancją tego typu jest oczywiście żelatyna, natomiast nie tylko ona może służyć do zagęszczania żywności. Istnieje kilka alternatyw, spośród których wyróżnić można zdecydowanie najczęściej stosowane w branży spożywczej.

Jakie substancje zagęszczająco-stabilizujące są stosowane w produkcji artykułów spożywczych?

Ze względu na to, że żelatyna pozyskiwana jest z surowca pochodzenia zwierzęcego zawierającego kolagen, ma ona ograniczone zastosowanie jako substancja zagęszczająca żywność. Właśnie dlatego alternatywne wobec niej substancje żelujące, których dystrybucją zajmuje się między innymi dystrybutor surowców spożywczych Ilkow Trade, są obecnie powszechnie stosowane. Do opisywanych substancji zagęszczająco-stabilizujących wykorzystywanych w produkcji artykułów spożywczych należy między innymi:

  • mąka chleba świętojańskiego – E412; potocznie nazywana karobem; otrzymywana ze strąków szarańczynu; przypominająca w smaku i kolorze kakao (przez co jest stosowana do produkcji słodyczy i deserów);
  • guma guar – E412; nazywana też gellan, tarą arabską; wytwarzana z bielma nasion rośliny z rodziny bobowatych; z łatwością rozpuszczająca się w zimnej wodzie;
  • guma ksantanowa  – otrzymywana dzięki fermentacji węglowodanów przez bakterie Xanthomonas campestris;
  • pektyna – polisacharyd (wielocukier) występujący w ścianach komórkowych roślin.

Pektyna jako jedna z najczęściej stosowanych substancji żelujących w produkcji żywności

Pektyna, czyli substancja żelująca, która jest chętnie stosowana przez producentów żywności, to polisacharyd (wielocukier), występujący w ścianach komórkowych roślin. Pektyna pod wpływem kontaktu z wodą pęcznieje, zwiększając tym samym swoją objętość, w wyniku czego tworzy żel. Jej powszechne wykorzystywanie wynika przede wszystkim z tego, że wyroby, do których została użyta, zachowują cechy organoleptyczne charakterystyczne dla użytego surowca.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.