Jak często powinno się olejować deskę do krojenia?
Właściwe dbanie o deskę do krojenia to jeden z ważnych elementów utrzymania higieny w kuchni. W końcu tego rodzaju produkt wykorzystuje się podczas przygotowywania różnego rodzaju dań. Jednym ze sposobów, aby przedłużyć jego żywotność i zapewnić estetyczny wygląd, jest regularne olejowanie. Jakie efekty może ono zapewnić? Jak często należy je powtarzać?
Dlaczego warto olejować deskę do krojenia?
Olejowanie deski do krojenia przynosi wiele korzyści. Po pierwsze, pozwala zachować jej właściwości antybakteryjne. Deski wykonane z drewna, które znajdziesz m.in. w ofercie sklepu Andy, zawierają naturalne substancje hamujące rozwój bakterii. Olejowanie pomaga w ich utrzymaniu na odpowiednim poziomie. To z kolei przekłada się na zdrowie i bezpieczeństwo osób korzystających z danego produktu. Po drugie, olejowanie wpływa na wygląd deski do krojenia i sprawia, że wygląda ona estetycznie. Dzięki temu może służyć też jako dekoracja kuchni. Zadbana i odpowiednio zabezpieczona staje się także bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne, takie jak rysy czy pęknięcia.
Po trzecie, olejowanie deski sprawia, że jej powierzchnia staje się mniej chłonna. W efekcie płyny, takie jak woda czy soki z owoców i warzyw, nie wnikają głęboko w strukturę drewna, co mogłoby prowadzić do jego gnicia. Olej roślinny tworzy na drewnianej powierzchni ochronną warstwę, która zapobiega wnikaniu wilgoci oraz innych szkodliwych substancji.
Kiedy należy olejować deskę do krojenia?
W przypadku nowej deski do krojenia warto przeprowadzić pierwsze olejowanie przed jej użyciem. Następnie olejowanie należy wykonywać regularnie, jednak jego częstotliwość powinna zależeć od intensywności krojenia na danej desce. Jeśli używasz jej często, wykonuj olejowanie co najmniej raz w miesiącu. W przypadku mniej intensywnego korzystania z danego wyposażenia zwykle wystarczy olejować je co 2 miesiące. W razie wątpliwości możesz o radę dotyczącą olejowania zapytać osobę ze sklepu z drewnianymi deskami do krojenia.
W celu przeprowadzenia olejowania deski do krojenia najpierw dokładnie ją umyj i wysusz. Następnie nanieś na jej powierzchnię niewielką ilość oleju roślinnego i rozsmaruj go równomiernie, zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Po nałożeniu oleju pozostaw deskę do wyschnięcia. Przed ponownym użyciem przetrzyj ją suchą szmatką, aby usunąć ewentualne resztki oleju. Pamiętaj, że regularne olejowanie deski do krojenia jest niezbędnym krokiem, jeśli chcesz zachować jej właściwości i doskonały wygląd na dłużej. Dzięki temu zapewnisz sobie komfort pracy w kuchni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana