Jak wybrać dobry tran do picia
Czym jest tran?
Tran jest koncentratem oleju otrzymywanym ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Zawiera unikalną kompozycję nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, w tym tych najcenniejszych, a mianowicie kwasu eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA) - i omega-6 oraz witamin A i D (są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w okresie wzrostu). Tranem określa się także oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb, w tym z wątroby rekina lub halibuta, jednak nazwa tak jest zastrzeżona dla oleju pozyskiwanego z wątroby ryb z gatunku dorszowatych.Kto powinien przyjmować tran?
Tran przyjmować mogą w zasadzie wszyscy, w tym przede wszystkim osoby o zwiększonym zapotrzebowaniu na zawarte w nim witaminy, a więc dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, osoby osłabione (szczególnie te w podeszłym wieku), chore oraz będące w okresie rekonwalescencji. O tranie pomyśleć powinny też osoby prowadzące stresujący tryb życia, palące papierosy i nadużywające alkoholu.Jak wybrać dobry tran do picia?
-D awniej tran był prawdziwym przekleństwem, odstręczał swoim smakiem i zapachem. Obecnie można znaleźć wiele preparatów smakowych, których przyjmowanie nie jest już aż tak nieprzyjemne. Należy jednak pamiętać, że tran w formie płynnej należy po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć go w ciągu dwóch miesięcy. Wszystko dlatego, że tłuszcz łatwo ulega utlenianiu i niewłaściwie przechowywany może nam zaszkodzić – tłumaczy ekspert reprezentujący LABORATORIA NATURY.Podczas wybierania tranu do picia koniecznie trzeba przyjrzeć się jego etykiecie, zwracając szczególną uwagę na informację o stężeniu kwasów EPA i DHA – im będzie ono większe, tym lepszą jakość prezentuje dany tran.
Stosowanie tranu
Dorośli powinni przyjmować 2 kapsułki tranu 2 razu dziennie podczas posiłków, o ile lekarz nie zalecił im inaczej. Jest to istotne, ponieważ przyjmowanie tranu w czasie jedzenia zmniejsza efekt „odbijania się” i uczucie niesmaku w ustach. Najlepsze efekty można osiągnąć przyjmując tran od jesieni do wiosny. Tranu nie powinno się przyjmować latem – zawiera on witaminę D, a jej produkcja pod wpływem słońca jest wzmożona, przez co może dojść do jej przedawkowania.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana