Karafki, czyli eleganckie naczynia na alkohol
Karafka jako ozdoba stołu
Każdy, kto choć od czasu do czasu organizuje spotkania przy stole w swoim domu i mieszkaniu wie, jak ważna jest odpowiednia estetyka stołu i tego, co na nim się znajduje. Nie jest żadną tajemnicą, że człowiek w dużej mierze „je oczami” i od sposobu podania potraw i napoi w ogromnym stopniu zależy, czy wszystko będzie mu smakowało.Organizując u siebie przyjęcie przy stole warto zadbać nie tylko o piękną zastawę i ozdobne sztućce, ale także o naczynia do podawania napojów, w tym także alkoholi. Świetnym i bardzo eleganckim rozwiązanie jest przelanie trunków do karafki, która może stanowić bardzo funkcjonalną ozdobę stołu – radzi ekspert ze sklepu internetowego Porcelana24.pl.Porządna karafka może być też świetnym pomysłem na prezent, np. dla taty, dziadka lub wujka. Jeśli dodatkowo ją spersonalizujemy, np. dodając grawer z dedykacją lub imieniem obdarowywanej osoby, zamienimy ten niepozorny prezent w prawdziwą pamiątkę.
Co podawać w karafce?
Karafka to naczynie, które służy przede wszystkim do podawania mocniejszych alkoholi. Do tradycyjnych szklanych karafek często dołączane są kieliszki, które wraz z karafką tworzą gustowny i elegancki zestaw. Piękna karafka to idealny sposób na podanie alkoholu w czasie wizyty gości. Przelać do niej można whisky, nalewkę, a nawet wino. Może też służyć do podawania wody. Warto jednak pamiętać, że karafki mają różne kształty i to od nich zależy, co powinno się w nich podawać. Na przykład, brandy i koniaki podaje się w karafkach o kształcie prostopadłościanu, o kwadratowej podstawie. Z kolei karafki do wina występują w dwóch rodzajach:- w kształcie gruszki – do wina białego, zaokrąglone od podstawy i zwężające się ku górze,
- dzbanuszki i kaczki – do wina czerwonego, umożliwiające większą cyrkulację powietrza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana