Kilka wskazówek, jak kupić mięso drobiowe dobrej jakości
Obecnie mięso drobiowe można znaleźć niemal w każdym sklepie mięsnym. Wykorzystuje się je do przyrządzania różnych mięsnych potraw, ale też hamburgerów, czy nuggetsów. Ważne jest, aby mięso drobiowe miało wysoką jakość i było pozbawione sztucznych składników. Sprawdź sam, jak i gdzie kupić mięso drobiowe wysokiej jakości i na co zwrócić uwagę przy wyborze mięsa. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem.
Czym charakteryzuje się mięso drobiowe wysokiej jakości?
Mięso drobiowe jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs powszechnie wykorzystywanych w gastronomii. Istotne jest, aby było ono świeże, dzięki czemu zapewni doskonały smak potraw mięsnych i będzie bezpieczne dla zdrowia. Wysokiej jakości mięso drobiowe charakteryzuje się jędrnością i ma zwartą konsystencję.
Mięso drobiowe o wysokiej jakości ma też kolor jasnego różu. Dlatego też podczas wybierania mięsa drobiowego należy sprawdzić, czy nie jest ono zszarzałe i czy nie zżółkło. Należy też pamiętać o tym, że świeże mięso drobiowe nie powinno mieć żadnego nalotu, który mógłby świadczyć o psuciu się mięsa.
Wysokiej jakości mięso drobiowe powinno też mieć certyfikaty jakości. Należą do nich certyfikat BRC, czy też IFS. Certyfikat BRC określa warunki produkcji mięsa drobiowego, ale też jego dystrybucji i pakowania. Z kolei certyfikat IFS potwierdza, że mięso drobiowe spełnia wszelkie jakościowe normy europejskie i jest produkowane zgodnie z obowiązującymi standardami. Zaufanym producentem mięsa drobiowego, jest Starmeat.
Jak kupić dobre mięso drobiowe?
Jak już wiadomo, wysokiej jakości mięso drobiowe powinno być przede wszystkim oznaczone certyfikatami jakości. Ważne jest też, aby miało one różowy kolor i było pozbawione sztucznego nalotu. Podczas wybierania mięsa drobiowego należy też zwrócić szczególną uwagę na jego zapach. Świeże mięso powinno mieć bardzo delikatnie wyczuwalny zapach. W przypadku, gdy zapach jest stęchły i intensywny, może to oznaczać psucie się mięsa.
Dobre mięso drobiowe nie powinno być też lepkie ani zbyt rozmiękłe. W sytuacji, gdy z mięsa wycieka mętny płyn, najpewniej jest to oznaka psucia się mięsa. Co więcej, rozmiękłe mięso drobiowe może być też skutkiem dodawania do mięsa nadmiaru wody bądź sztucznych dodatków.
Wysokiej jakości mięso drobiowe nie powinno mieć sztucznych ulepszaczy i dodatków, które mogą też zaburzać naturalny smak mięsa. Ponadto mięso powinno być też kupione od sprawdzonego producenta, takiego jak na przykład Starmeat, który zachowuje wszelkie normy jakości i bezpieczeństwa podczas produkcji mięsa drobiowego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana