Artykuł sponsorowany

Lody włoskie i amerykańskie - różnice

Lody włoskie i amerykańskie - różnice

Puszyste, zakręcone, w ulubionych smakach, umieszczone w stożkowatym wafelku. Kto z nas nie zna lodów włoskich, sprzedawanych latem w sezonowych cukierniach i lodziarniach. Od kilku lat popularnością cieszą się również lody amerykańskie, zwane inaczej świderkami. Choć są podobne istnieje pomiędzy kilka podstawowych różnic, którym przyjrzymy się w niniejszym artykule.

Włoskie, gałkowe, na patyku, w pudełku... Niemal połowa z nas zajada się lodami co najmniej raz w tygodniu. Smakują zwłaszcza w upalne dni, a podczas wakacji są niemal obowiązkowym punktem programu. Jakie lody wybrać, kiedy w punkcie z lodami mamy do czynienia z włoskimi i amerykańskimi? Czym się od siebie różnią?

Lody włoskie wcale nie pochodzą z Włoch!

Dla wielu z pewnością będzie to niespodzianka. Lody włoskie nie zawdzięczają swojej nazwy państwu, które można nazwać światową stolicą lodów. Nazwa pochodzi od maszyn do lodów, które umożliwiają ich produkcję. Automaty pochodziły w Włoch, dlatego też powstające w ten sposób lody nazwano włoskimi.

W związku z tym nazwa ta dotyczy wyłącznie lodów serwowanych w Polsce. W innych krajach ten sam deser określany jest mianem miękkich lodów, lodów kręconych, pół-mrożonych lub po prostu lodów z maszyny. W Izraelu lody włoskie określa się mianem amerykańskich, natomiast ta sama co w Polsce nazwa używana jest we Francji i Brazylii. Dlatego, jeśli na zagranicznych wakacjach nabierzemy ochoty na włoskie lody pamiętajmy, że mogą one nazywać się zupełnie inaczej (choć smakować zawsze tak samo dobrze).

Różnica między lodami włoskimi a amerykańskimi (świderkami)

Lody włoskie są cieszą się popularnością od wielu lat. Amerykańskie są nieco młodsze, choć już na stałe zadomowiły się nad Wisłą. Jakie są między nimi różnice? Włoskie lody są napowietrzone, dzięki czemu uzyskują puszystą i lekką konsystencję. Powietrze w gotowej masie stanowi nawet do 45% ich objętości! Są mniej zwarte, a przez to opadają na wafelek, tworząc nieco spłaszczony i bardziej okrągły kształt. Lody włoskie potrzebują nieco wyższej temperatury mrożenia, niż lody amerykańskie.

Lody amerykańskie również są zakręcone, mają jednak bardziej zwartą i zbitą konsystencję, dzięki czemu uzyskują kształt strzelistego świdra. Stąd też ich druga nazwa: świderki. Masa jest zdecydowanie bardziej gęsta, a lody są wyższe i nie opadają. Wolniej się również topią, ponieważ masa zamrażana jest w niższej temperaturze.

Jakie są podobieństwa pomiędzy nimi? Obydwa rodzaje produkowane są za pomocą tych samych urządzeń. Automaty wielofunkcyjne do produkcji lodów, tak jak te dostępne w ofercie MK KOMI umożliwiają tworzenie kilku rodzajów lodów z tej samej mieszanki. W związku z tym zarówno lody włoskie, jak i amerykańskie mogą być w jednym lub w dwóch „skręconych” ze sobą smakach.

Lody, lody dla ochłody!

Jakie lody wybrać? Takie, jakie lubimy. Włoskie, ze względu na dużą zawartość powietrza będą odpowiednie dla osób, które dbają o linię. Raz na jakiś czas zmrożony deser z pewnością nie wpłynie negatywnie na wagę. Ci, którzy lubią lody, które szybko się nie kończą i które można lizać i lizać powinni wybrać świderki. Wysokie i zwarte lody amerykańskie w ulubionych smakach to przyjemność, która tak szybko się nie skończy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.