Lody włoskie i amerykańskie - różnice
Puszyste, zakręcone, w ulubionych smakach, umieszczone w stożkowatym wafelku. Kto z nas nie zna lodów włoskich, sprzedawanych latem w sezonowych cukierniach i lodziarniach. Od kilku lat popularnością cieszą się również lody amerykańskie, zwane inaczej świderkami. Choć są podobne istnieje pomiędzy kilka podstawowych różnic, którym przyjrzymy się w niniejszym artykule.
Włoskie, gałkowe, na patyku, w pudełku... Niemal połowa z nas zajada się lodami co najmniej raz w tygodniu. Smakują zwłaszcza w upalne dni, a podczas wakacji są niemal obowiązkowym punktem programu. Jakie lody wybrać, kiedy w punkcie z lodami mamy do czynienia z włoskimi i amerykańskimi? Czym się od siebie różnią?
Lody włoskie wcale nie pochodzą z Włoch!
Dla wielu z pewnością będzie to niespodzianka. Lody włoskie nie zawdzięczają swojej nazwy państwu, które można nazwać światową stolicą lodów. Nazwa pochodzi od maszyn do lodów, które umożliwiają ich produkcję. Automaty pochodziły w Włoch, dlatego też powstające w ten sposób lody nazwano włoskimi.
W związku z tym nazwa ta dotyczy wyłącznie lodów serwowanych w Polsce. W innych krajach ten sam deser określany jest mianem miękkich lodów, lodów kręconych, pół-mrożonych lub po prostu lodów z maszyny. W Izraelu lody włoskie określa się mianem amerykańskich, natomiast ta sama co w Polsce nazwa używana jest we Francji i Brazylii. Dlatego, jeśli na zagranicznych wakacjach nabierzemy ochoty na włoskie lody pamiętajmy, że mogą one nazywać się zupełnie inaczej (choć smakować zawsze tak samo dobrze).
Różnica między lodami włoskimi a amerykańskimi (świderkami)
Lody włoskie są cieszą się popularnością od wielu lat. Amerykańskie są nieco młodsze, choć już na stałe zadomowiły się nad Wisłą. Jakie są między nimi różnice? Włoskie lody są napowietrzone, dzięki czemu uzyskują puszystą i lekką konsystencję. Powietrze w gotowej masie stanowi nawet do 45% ich objętości! Są mniej zwarte, a przez to opadają na wafelek, tworząc nieco spłaszczony i bardziej okrągły kształt. Lody włoskie potrzebują nieco wyższej temperatury mrożenia, niż lody amerykańskie.
Lody amerykańskie również są zakręcone, mają jednak bardziej zwartą i zbitą konsystencję, dzięki czemu uzyskują kształt strzelistego świdra. Stąd też ich druga nazwa: świderki. Masa jest zdecydowanie bardziej gęsta, a lody są wyższe i nie opadają. Wolniej się również topią, ponieważ masa zamrażana jest w niższej temperaturze.
Jakie są podobieństwa pomiędzy nimi? Obydwa rodzaje produkowane są za pomocą tych samych urządzeń. Automaty wielofunkcyjne do produkcji lodów, tak jak te dostępne w ofercie MK KOMI umożliwiają tworzenie kilku rodzajów lodów z tej samej mieszanki. W związku z tym zarówno lody włoskie, jak i amerykańskie mogą być w jednym lub w dwóch „skręconych” ze sobą smakach.
Lody, lody dla ochłody!
Jakie lody wybrać? Takie, jakie lubimy. Włoskie, ze względu na dużą zawartość powietrza będą odpowiednie dla osób, które dbają o linię. Raz na jakiś czas zmrożony deser z pewnością nie wpłynie negatywnie na wagę. Ci, którzy lubią lody, które szybko się nie kończą i które można lizać i lizać powinni wybrać świderki. Wysokie i zwarte lody amerykańskie w ulubionych smakach to przyjemność, która tak szybko się nie skończy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana