Artykuł sponsorowany

Najlepsze dania z grzybów suszonych

Najlepsze dania z grzybów suszonych

Co roku coraz więcej miłośników grzybów przyciąga przyroda i wiele osób stara się zbierać grzyby jadalne. Mimo, że nie jest to najłatwiejsze zajęcie, koneserzy sztuki kulinarnej nie przestają eksperymentować z grzybami w kuchni. Jednak potrawy z grzybów znajdują się w tradycyjnych przepisach kulinarnych na całym świecie. Jakie są najlepsze dania z suszonych grzybów?

Suszone grzyby w tradycyjnej kuchni polskiej

Suszone grzyby dodawane do potraw w małych ilościach nadają im niepowtarzalny aromat. Większe ilości idealnie sprawdzają się w zupach i zapiekankach. Grzyby leśne po ususzeniu są bardziej aromatyczne niż świeże, dlatego można użyć ich mniej. Woda po ich namoczeniu nadaje się do ponownego użycia - na przykład do sosu czy zupy. Im dłużej moczyły się w niej grzyby, tym aromat jest intensywniejszy. Należy jednak pamiętać, by suszone grzyby przed namoczeniem dokładnie wypłukać z piasku czy resztek igliwia. Suszone grzyby powinno się kupować tylko od sprawdzonych i zaufanych sprzedawców. Daje to gwarancję przede wszystkim tego, że grzyby nie są trujące. Ponadto, dzięki kontrolom jakości, kupujący ma pewność prawidłowego wysuszenia oraz braku pleśni i innych szkodliwych substancji.  100 gram suszonych grzybów odpowiada kilogramowi świeżych.

Ekspert z firmy SEWERYN zajmującej sięhandlem i przetwórstwem grzybów radzi: Przed użyciem suszone grzyby trzeba powąchać. Jeśli nie były wystarczająco wysuszone, w zapachu wyczuwalny będzie aromat pleśni. W suszu mogą także znajdować się robaki lub larwy owadów. Grzyby należy dokładnie przepłukać, a wodę wylać. Do namaczania w czystym pojemniku używa się niewielkiej ilości ciepłej wody. Znawcy zalecają moczenie przez 12 godzin.

W polskiej kuchni grzyby tradycyjnie kojarzą się z Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia. Do potraw znajdujących się na świątecznym stole należą (zależnie od regionu Polski): zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka z grzybowym farszem. Grzyby odgrywają ważną rolę, jako dodatki w bigosie oraz barszczu. Ponadto grzyby znajdują zastosowanie w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, zastępując mięso. Można je znaleźć, jako podstawowy składnik bezmięsnych flaczków, schabowych lub gulaszu.

Suszone grzyby w kuchniach świata

Pomimo egzotycznych nazw grzyby z Azji świetnie sprawdzają się w lokalnej kuchni. Popularne shiitake i inne, używane w kuchniach orientalnych gatunki, są uniwersalne i można je z powodzeniem dodać do dań także spoza azjatyckiego kręgu kulturowego.

Z kolei do dań najbardziej kojarzonych z kuchnią włoską należą różnego rodzaju risotta z grzybami. Szczególnie słynne jest to przygotowywane z suszonych borowików. W Australii coraz większym powodzeniem cieszą się grzyby wykorzystane w wyjątkowo niecodzienny sposób - jako składnik kawy. Tak zwana kawa grzybowa to mieszanka rozpuszczalnej kawy w proszku i ekstraktu z grzybów, zalana gorącą wodą. Uważa się, że napój taki zwiększa wydajność mózgu, sprzyja koncentracji, a nawet wzmacnia układ odpornościowy.

 Przepis na grzybowe śniadanie - pasta z suszonych borowików

Składniki:

·        20g suszonych borowików,

·        300g serka śmietankowego,

·        1 łyżka,

·        olej do smażenia,

·        sól,

·        pieprz,

·        rzeżucha lub szczypiorek.

Przygotowanie:

Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i delikatnie dusić w niej namoczone i odsączone grzyby. Dodać kilka łyżek wody z grzybów i dusić borowiki przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu pokroić na małe kawałki i wymieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem, podawać na chlebie posypane rzeżuchą lub szczypiorkiem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.