Najlepsze dania z grzybów suszonych
Co roku coraz więcej miłośników grzybów przyciąga przyroda i wiele osób stara się zbierać grzyby jadalne. Mimo, że nie jest to najłatwiejsze zajęcie, koneserzy sztuki kulinarnej nie przestają eksperymentować z grzybami w kuchni. Jednak potrawy z grzybów znajdują się w tradycyjnych przepisach kulinarnych na całym świecie. Jakie są najlepsze dania z suszonych grzybów?
Suszone grzyby w tradycyjnej kuchni polskiej
Suszone grzyby dodawane do potraw w małych ilościach nadają im niepowtarzalny aromat. Większe ilości idealnie sprawdzają się w zupach i zapiekankach. Grzyby leśne po ususzeniu są bardziej aromatyczne niż świeże, dlatego można użyć ich mniej. Woda po ich namoczeniu nadaje się do ponownego użycia - na przykład do sosu czy zupy. Im dłużej moczyły się w niej grzyby, tym aromat jest intensywniejszy. Należy jednak pamiętać, by suszone grzyby przed namoczeniem dokładnie wypłukać z piasku czy resztek igliwia. Suszone grzyby powinno się kupować tylko od sprawdzonych i zaufanych sprzedawców. Daje to gwarancję przede wszystkim tego, że grzyby nie są trujące. Ponadto, dzięki kontrolom jakości, kupujący ma pewność prawidłowego wysuszenia oraz braku pleśni i innych szkodliwych substancji. 100 gram suszonych grzybów odpowiada kilogramowi świeżych.
Ekspert z firmy SEWERYN zajmującej sięhandlem i przetwórstwem grzybów radzi: Przed użyciem suszone grzyby trzeba powąchać. Jeśli nie były wystarczająco wysuszone, w zapachu wyczuwalny będzie aromat pleśni. W suszu mogą także znajdować się robaki lub larwy owadów. Grzyby należy dokładnie przepłukać, a wodę wylać. Do namaczania w czystym pojemniku używa się niewielkiej ilości ciepłej wody. Znawcy zalecają moczenie przez 12 godzin.
W polskiej kuchni grzyby tradycyjnie kojarzą się z Wigilią i Świętami Bożego Narodzenia. Do potraw znajdujących się na świątecznym stole należą (zależnie od regionu Polski): zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka z grzybowym farszem. Grzyby odgrywają ważną rolę, jako dodatki w bigosie oraz barszczu. Ponadto grzyby znajdują zastosowanie w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, zastępując mięso. Można je znaleźć, jako podstawowy składnik bezmięsnych flaczków, schabowych lub gulaszu.
Suszone grzyby w kuchniach świata
Pomimo egzotycznych nazw grzyby z Azji świetnie sprawdzają się w lokalnej kuchni. Popularne shiitake i inne, używane w kuchniach orientalnych gatunki, są uniwersalne i można je z powodzeniem dodać do dań także spoza azjatyckiego kręgu kulturowego.
Z kolei do dań najbardziej kojarzonych z kuchnią włoską należą różnego rodzaju risotta z grzybami. Szczególnie słynne jest to przygotowywane z suszonych borowików. W Australii coraz większym powodzeniem cieszą się grzyby wykorzystane w wyjątkowo niecodzienny sposób - jako składnik kawy. Tak zwana kawa grzybowa to mieszanka rozpuszczalnej kawy w proszku i ekstraktu z grzybów, zalana gorącą wodą. Uważa się, że napój taki zwiększa wydajność mózgu, sprzyja koncentracji, a nawet wzmacnia układ odpornościowy.
Przepis na grzybowe śniadanie - pasta z suszonych borowików
Składniki:
· 20g suszonych borowików,
· 300g serka śmietankowego,
· 1 łyżka,
· olej do smażenia,
· sól,
· pieprz,
· rzeżucha lub szczypiorek.
Przygotowanie:
Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i delikatnie dusić w niej namoczone i odsączone grzyby. Dodać kilka łyżek wody z grzybów i dusić borowiki przez około 5 minut, aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu pokroić na małe kawałki i wymieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem, podawać na chlebie posypane rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana