Nietypowe zastosowania syropu glukozowego
Syrop glukozowy to substancja powstająca z połączenia wodnych roztworów cukrów prostych oraz wielocukrów podczas procesu hydrolizy skrobi. Substancja ta wyróżnia się stabilną konsystencją, odpornością na skrystalizowanie oraz zmianę temperatur, a także łagodną słodyczą w smaku. Syrop glukozowy jest najczęściej wykorzystywany w branży cukierniczej, ale posiada jeszcze szereg innych, nietypowych zastosowań.
Syrop glukozowy- charakterystyka i właściwości
Syrop glukozowy umożliwia przede wszystkim uwypuklenie walorów smakowych wielu produktów spożywczych. Substancja sprawia, że wyroby zyskują posmak łagodnej słodyczy, a także prezentują się bardziej atrakcyjnie. Syrop glukozowy nadaje produktom bardziej wyrazistego koloru i stabilizuje ich konsystencję oraz strukturę, przez co żywność wygląda bardziej estetycznie. Syrop glukozowy przedłuża świeżość produktów spożywczych, a także pomaga zachować odpowiedni poziom ich wilgotności i chroni przed wczesnym wysychaniem.
Substancja ta stosowana jest także w celu zwiększenia plastyczności wyrobów cukierniczych. Przez dodawanie syropu glukozowego w procesie produkcji, można obniżyć zdolność krystalizacji cukru, a także ograniczyć punkt zamarzania żywności. Ponadto dodatkową zaletą syropu glukozowego jest jego dobra rozpuszczalność, co pozwala łączyć substancje z produktami o różnej konsystencji. Oprócz tego syrop posiada także zdolność do fermentacji oraz karmelizacji, co również wykorzystywane jest w przemyśle spożywczym.
Szeroka gama zastosowań syropu glukozowego
Ze względu na właściwości przyczyniające się do ulepszenia produkcji żywności, syrop glukozowy najczęściej stosowany jest w przemyśle cukierniczym, gdzie wykorzystywany jest do wytwarzania mas, galaretek, gum do żucia, cukierków i wielu innych słodkości. Ponadto substancja ta stosowana jest również do produkcji lodów, sorbetów i wielu mrożonych deserów. Dodatkowo może być także składnikiem niektórych rodzajów pieczywa, chałwy, a także przetworów owocowo - warzywnych, takich jak: konfitury, kompoty lub dżemy.
Wysokiej jakości syrop glukozowy dostępny jest w ofercie producenta pomad cukierniczych Holger Food, który dysponuje szeroką gamą produktów dla branży spożywczej. Nietypowym zastosowaniem jest dodawanie go do napojów bezalkoholowych, w celu poprawy ich smaku i aromatu. Z kolei dzięki swoim właściwościom fermentacyjnym, substancja ta wykorzystywana jest także do produkcji piwa. Często też można spotkać ją w składzie soków i napojów mlecznych, gdzie może być zamiennikiem laktozy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana