Pizza quattro formaggi - poczuj smak czterech serów!
Drożdżowy placek pokryty pomidorowym sosem, delikatnym serem oraz rozmaitymi dodatkami cieszy się na całym świecie nieprawdopodobną wręcz popularnością. Pizza – jak podają źródła – znana była już w starożytności. Choć początkowo spożywali ją głównie biedniejsi włosi, dziś na swym stole pragnie widzieć ją dosłownie każdy.
To tradycyjne, neapolitańskie danie w swej podstawowej wersji odznacza się wielką prostotą, której towarzyszy jednak wyśmienity smak. Dzięki modyfikacjom bazowej receptury zaczęły pojawiać się różnorodne kombinacje, dorównujące w końcu sławą doskonałej marghericie. Obecnie wszyscy bez problemu wymienimy co najmniej kilka rodzajów pizzy. Dobrze znamy przecież capricciosę, marinarę, pepperoni czy też quattro formaggi. W tym artykule bliżej przyjrzymy się właśnie tej ostatniej.
Tradycja kontra dowolność
Pizza quattro formaggi to – krótko mówiąc – spełnienie kulinarnych marzeń miłośników sera. W oryginale na jej powierzchni znajdziemy mozarellę, parmezan, gorgonzolę oraz fontinę lub provolone. Niestety, nie w każdym zakątku globu dostaniemy prawdziwe, włoskie sery; chociażby w Polsce ich dostępność jest dość ograniczona. Dlatego w wielu krajowych restauracjach spotkamy się z ich zamiennikami, w czym – naszym zdaniem – nie ma nic złego. Jeśli tylko inne odmiany stworzą spójną całość – droga wolna. Właściwie użyte: cheddar, ementaler, feta, czy nawet ser kozi na pewno nie odbiorą przyjemności z jedzenia. Podsumowując, liczyć będzie się tu wyczucie, prowadzące do świetnego zbilansowania aż czterech smaków.
Czy dodatki są dozwolone?
W klasycznej wersji opisywana pizza, przygotowywana jest na spodzie z dodatkiem sosu z passaty pomidorowej. Rzadziej, ale jednak, występuje także wariant bazujący na oliwie z oliwek. Całość – prócz sera – dopełnia się zwykle wyselekcjonowanymi przyprawami oraz świeżymi ziołami, wśród których nie może zabraknąć charakterystycznej bazylii. I to by było na tyle – standardowa receptura quattro formaggi nie przewiduje innych dodatków. Jeżeli należysz do wielbicieli bogatszych kombinacji, potrawę możesz urozmaicić wedle własnego gustu. Choć pomyłki się zdarzają, wierzymy, że samodzielnie bądź z pomocą doświadczonego pizzermana uda się opracować idealne połączenie.
Kultowa pozycja w menu
Pizzę quattro formaggi znajdziemy w wielu polskich lokalach, wyspecjalizowanych w serwowaniu włoskiej kuchni. Na przestrzeni lat stała się ona wręcz pozycją obowiązkową. Szaleją za nią dzieci, ale nie tylko – osoby potrafiące docenić smak i aromat wybitnego sera, zamawiają ja równie chętnie. Jeżeli chcemy skosztować czegoś naprawdę pysznego, warto postawić na pizzerię z tradycjami. Taką, gdzie korzysta się z niezawodnych receptur, używa jedynie świeżych, najwyższej jakości składników, a do całego procesu podchodzi z należytym szacunkiem. Dobrym przykładem może być tu działająca w Płocku Bazylia, której smaki zachwycają stale powracające grono klientów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana