Sernik z dodatkiem jogurtu greckiego - sposób na pyszny deser.
Masa serowa… bez sera
W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu należy oddzielić białka i żółtka z 5 jajek. Żółtka ubić z 800 g jogurtu greckiego na puch, a potem – ciągle miksując – dodawać stopniowo 2 torebki budyniu w proszku i łyżeczkę proszku do pieczenia. Białka ubić osobno na sztywną pianę, łącząc je z 3/4 szklanki cukru z dodatkiem cukru wanilinowego (jeśli wolisz wariant mniej słodki, wystarczy pół szklanki). Delikatnie wymieszać wszystko razem drewnianą łyżką. Wyłożyć schłodzonym ciastem natłuszczoną foremkę, a następnie zalać masą serową i piec całość przez mniej więcej godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. W łatwiejszej wersji, zamiast samodzielnie przygotowywać ciasto, można wyłożyć formę pokruszonymi herbatnikami, ewentualnie wymieszanymi z masłem (50 g masła na 100 g herbatników). Taki sam spód świetnie sprawdzi się też w przypadku sernika na zimno. Tutaj przygotowanie masy serowej należy zacząć od zmiksowania na gładką masę ok. 750 g jogurtu greckiego – np. tego z „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie – z łyżką ekstraktu z wanilii (ew. z opakowaniem cukru wanilinowego) i 130 g cukru pudru.Sekret sernika na zimno
Następny krok to zalanie 24 g (lub 6 płatków) żelatyny niewielką ilością zimnej wody – wystarczy tyle, by przykryła żelatynę. Po 10 minutach jej pęcznienia całość podgrzać np. w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Trzeba uważać, by nie zagotować żelatyny, bo straci swoje właściwości. Po lekkim przestudzeniu (ale jeszcze nim zacznie tężeć!) wymieszać ją najpierw z 4 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą. Ubić 200 g schłodzonej śmietany kremówki (30 proc.) i wymieszać z masą jogurtową. Schłodzić wszystko nieco w lodówce, do lekkiego zgęstnienia, po czym dodać 350 g jagód, malin lub pokrojonych na kawałki truskawek czy innych owoców. Tak przygotowaną masę wylać do tortownicy i trzymać w lodówce do całkowitego stężenia. Na wierzchu można zalać galaretkę z owocami lub rozsmarować 125 g serka mascarpone, 2 łyżek cukru pudru i 2 łyżek owoców, najlepiej tych samych co w serniku. Gotowy deser przechowywqać w lodówce.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana