Artykuł sponsorowany

Sernik z dodatkiem jogurtu greckiego - sposób na pyszny deser.

Sernik z dodatkiem jogurtu greckiego - sposób na pyszny deser.
Zastępując twaróg jogurtem greckim, zdejmujemy sobie z głowy kłopot dotyczący jego mielenia, a i tak zyskujemy pewność, że masa serowa na sernik będzie nieskazitelnie gładka i puszysta. Łatwiej ją też miksować. Z jogurtów greckich z równym powodzeniem stworzyć można klasyczny sernik pieczony, jak i niewymagający użycia piekarnika sernik na zimno. Poniżej prezentujemy kilka kulinarnych propozycji na ten temat. Najbardziej pracochłonne przepisy przewidują własnoręczne przygotowanie zarówno masy serowej jak i spodu. Do przygotowania tego ostatniego należy utrzeć 3 żółtka i ćwierć szklanki cukru na puch, a następnie dokładnie wymieszać z 2 łyżkami śmietany. Osobno posiekać 100 g masła lub margaryny z 2 szklankami przesianej mąki, wymieszać z łyżeczką proszku do pieczenia. Połączyć wszystko razem i zagnieść jednolite ciasto, a następnie włożyć je do lodówki na co najmniej pół godziny.

Masa serowa… bez sera

W tym czasie przygotować masę serową. W tym celu należy oddzielić białka i żółtka z 5 jajek. Żółtka ubić z 800 g jogurtu greckiego na puch, a potem – ciągle miksując – dodawać stopniowo 2 torebki budyniu w proszku i łyżeczkę proszku do pieczenia. Białka ubić osobno na sztywną pianę, łącząc je z 3/4 szklanki cukru z dodatkiem cukru wanilinowego (jeśli wolisz wariant mniej słodki, wystarczy pół szklanki). Delikatnie wymieszać wszystko razem drewnianą łyżką. Wyłożyć schłodzonym ciastem natłuszczoną foremkę, a następnie zalać masą serową i piec całość przez mniej więcej godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. W łatwiejszej wersji, zamiast samodzielnie przygotowywać ciasto, można wyłożyć formę pokruszonymi herbatnikami, ewentualnie wymieszanymi z masłem (50 g masła na 100 g herbatników). Taki sam spód świetnie sprawdzi się też w przypadku sernika na zimno. Tutaj przygotowanie masy serowej należy zacząć od zmiksowania na gładką masę ok. 750 g jogurtu greckiego – np. tego z „ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie – z łyżką ekstraktu z wanilii (ew. z opakowaniem cukru wanilinowego) i 130 g cukru pudru.

Sekret sernika na zimno

Następny krok to zalanie 24 g (lub 6 płatków) żelatyny niewielką ilością zimnej wody – wystarczy tyle, by przykryła żelatynę. Po 10 minutach jej pęcznienia całość podgrzać np. w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Trzeba uważać, by nie zagotować żelatyny, bo straci swoje właściwości. Po lekkim przestudzeniu (ale jeszcze nim zacznie tężeć!) wymieszać ją najpierw z 4 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą. Ubić 200 g schłodzonej śmietany kremówki (30 proc.) i wymieszać z masą jogurtową. Schłodzić wszystko nieco w lodówce, do lekkiego zgęstnienia, po czym dodać 350 g jagód, malin lub pokrojonych na kawałki truskawek czy innych owoców. Tak przygotowaną masę wylać do tortownicy i trzymać w lodówce do całkowitego stężenia. Na wierzchu można zalać galaretkę z owocami lub rozsmarować 125 g serka mascarpone, 2 łyżek cukru pudru i 2 łyżek owoców, najlepiej tych samych co w serniku. Gotowy deser przechowywqać w lodówce.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.