Sposoby wykorzystania twarogu sernikowego
Twaróg sernikowy na… obiad?
Dlaczego nie! Biały ser może być podstawą wielu wyśmienitych dań. Zamieniając go na twaróg sernikowy, tworzysz delikatniejszy wariant dobrze znanego posiłku. Przykładem mogą być pierogi ruskie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby bazą farszu stał się twaróg sernikowy. Dodatkowa zaleta – nie musisz mielić sera, bo twaróg sernikowy ma idealnie kremową konsystencję!Twaróg sernikowy doskonale się sprawdza, gdy chcemy obiad na słodko – mówi przedstawiciel „ ROTR” Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. – Można zrobić pierogi z serem i owocami, albo naleśniki wypełnione twarogiem i innymi ulubionymi słodkimi składnikami.Twaróg sernikowy nadaje się też doskonale do obróbki cieplnej. Zamiast deseru można zrobić serowo-warzywną zapiekankę na słono – proste, a przy tym niebanalne danie. Twaróg ten nadaje się także do faszerowania. Można wypełnić nim jajka, grillowane pieczarki, medaliony mięsne, rolady (np. łososiową), a także słone bułeczki.
Nie tylko sernik, czyli słodkie pomysły na twaróg sernikowy
Naturalnie, zastosowania twarogu sernikowego są najszersze w dziedzinie deserów. Miękka i kremowa konsystencja sprawia, że ten rodzaj nabiału jest idealną masą. Dlatego z udziałem twarogu powstają nie tylko serniki. Po połączeniu z innymi składnikami zmienia się on w krem, którym można przełożyć warstwy ciasta albo wypełniać drożdżówki czy muffinki. Jest też istotnym punktem w przepisach na smażone i pieczone placuszki (zarówno na słodko, jak i słono!). Dodaje się go też do oponek, słodkich omletów czy naleśników w stylu amerykańskim (pancakes).Pasta z twarogu sernikowego
Konsystencja sera twarogowego sprawia, że idealnie nadaje się on do tworzenia past i smarowideł. Tu wybór jest ograniczony jedynie wyobraźnią i upodobaniami kulinarnymi. Popularnym przepisem jest pasta z makrelą, ale można także zrobić np. pastę jajeczną albo z suszonymi pomidorami, cebulką czy koperkiem. Takie domowe smarowidło jest szybkie w przygotowaniu, smakuje dokładnie tak, jak chcemy, a przy tym jest zdrowe i bezpieczne nawet dla maluchów. Nie zawiera żadnych konserwantów, barwników czy aromatów – jedynie składniki odżywcze i pyszne dodatki, które zmienią zwykłą kanapkę w popis kulinarny! A Ty na co się skusisz?Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana