Zasady korzystania z hotelowego minibaru
Dlaczego hotele oferują klientom pokojowe minibary?
Zanim przejdziemy do przedstawienia zasad korzystania z minibarów, warto wspomnieć o ich koncepcji. Dla klientów hotelu minibar to po prostu wygoda – zamiast schodzić do restauracji, czy wybierać się do sklepu, po prostu sięgamy po interesujący nas produkt. W hotelach szczególnie cenimy sobie komfort i jesteśmy w stanie zapłacić więcej za luksus. Większość ludzi odwiedza hotele wyłącznie podczas urlopu, do którego długo się przygotowujemy – zazwyczaj jest to wypoczynek raz w roku, na który odkładamy pieniądze. Jest to spory wydatek, dlatego paradoksalnie nie jest nam szkoda wydać dodatkowych pieniędzy za produkty z minibaru, dużo droższe od tych ze sklepowych półek. Minibar jest dla nas po prostu wygodą, a dla hotelu sposobem na zwiększenie dochodów ze sprzedaży napojów i przekąsek.Co znajdziemy w minibarze i jakie są zasady korzystania z niego?
W klasycznym hotelowym minibarze znajdziemy nie tylko napoje chłodzące, ale także różne rodzaje alkoholi. To przede wszystkim składniki drinków jak wódka, tequila, czy gin, białe i czerwone wino, a nawet różne gatunki piwa. W związku z tym, że trendy bardzo szybko się zmieniają, dziś minibary wyposażone są nie tylko w przekąski standardowe, jak popularne na całym świecie chipsy ziemniaczane, czy czekoladki, których marki znają wszyscy, ale i produkty lokalne, najczęściej ekologiczne. Jak mówi nam przedstawiciel firmy ALL4HOTELS z Warszawy, gość hotelu chętniej sięgnie na przykład po owocowe chipsy niż po batonika, który zna ze sklepowych półek w swoim kraju. Zazwyczaj nie znamy sklepowych cen produktów lokalnych, więc nie mamy wrażenia, że przepłacamy. Minibar jest codziennie uzupełniany przez służbę pięter, która zapisuje, co zostało z niego zabrane – czyli kupione. W niektórych hotelach funkcjonują nowoczesne minibary, które są wyposażone w elektroniczne czujniki. Reagują one na wyjęcie produktu, a opłata doliczana jest do rachunku automatycznie. Rachunku za minibar nie regulujemy oczywiście każdego dnia, a dopiero po zakończeniu urlopu, przy wymeldowaniu. Zasady korzystania z hotelowego minibaru są więc proste: możemy bez skrępowania sięgać po wszystko, co znajduje się wewnątrz, mając na uwadze dodatkową opłatę, jaką będziemy musieli uiścić.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana