Zasady pielęgnacji ekspresu do kawy – czyszczenie i konserwacja
Jak dbać o ekspres do kawy na co dzień?
Dbałość o ekspres do kawy podczas codziennej eksploatacji jest kluczem do tego, aby oszczędzić sobie trudów i kosztów związanych z konserwacją, a nawet naprawą. Jeżeli chodzi o ekspresy automatyczne, to wielu informacji o bieżących potrzebach urządzenie dostarczy nam samo, jest kilka czynności, o których sprzęt sam nam nie przypomni. Zaliczają się do nich przede wszystkim: opróżnianie tacki na wodę i pojemnika na fusy. Fusy powinny być codziennie usuwane, a zbiornik myty. Dzięki temu zyskujemy pewność, że pozostałości po parzeniu kawy się nie zepsują i nie będą wpływały na smak kolejnych kaw. To szczególnie ważne np. w biurach, gdzie ekspres jest intensywnie użytkowany. Urządzenia, które sprostają temu zadaniu, a także zaparzą aromatyczną kawę, oferuje np. Caffe Team. Choć ekspresy do kawy są wyposażone w system płukania przewodów, przez które przepływa mleko, opcja ta nie zapewnia pełnej higieny. Pozostałości mleka szybko kwaśnieją i pogarszają smak kawy. Dlatego istotne jest, aby poza regularnym płukaniem każdego dnia, kiedy system spieniania mleka był używany, wykonać jego czyszczenie. Żeby to zrobić, należy go rozmontować. Wszystkie elementy odmaczamy w roztworze preparatu do czyszczenia, a następnie myjemy pod bieżącą wodą.Okresowe czynności konserwacyjne – wydłuż życie ekspresu do kawy!
Oprócz pozostałości kawy i mleka zagrożeniem dla działania ekspresu do kawy jest kamień. Rekomendowane jest wykonywanie odkamieniania raz w miesiącu albo co około 600 kaw w przypadku niestosowania filtra. Jeżeli natomiast kamień jest filtrowany, wystarczy przeprowadzić odkamienianie raz na pół roku. Raz w miesiącu należy pozbyć się osadów, które gromadzą się w pojemnikach na kawę i na wodę. W zależności od rodzaju ekspresu można to zrobić ręcznie albo używając tabletki czyszczącej. Bardzo ważną częścią ekspresu jest moduł grzewczy. Można go myć automatycznie lub ręcznie pod bieżącą wodą, nie rzadziej niż raz w tygodniu. Co czwarte mycie, czyli raz w miesiącu, należy nasmarować tę część silikonem spożywczym. Znacząco ułatwi to pracę ekspresu i wydłuży jego żywotność. Ponieważ poszczególne modele różnią się od siebie budową, informacji o tym, gdzie aplikować smar, należy szukać w instrukcji obsługi. Raz do roku należy wykonać profesjonalny przegląd ekspresu do kawy. Warto oddać urządzenie do serwisu, aby mieć pewność, że będziemy mogli cieszyć się doskonałym smakiem przez kolejny rok bez żadnych przeszkód.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana