Zupa z kaszą orkiszową? To smaczne!
Orkisz jest prastarym zbożem, które zdobywa sobie coraz większą popularność. Ta odmiana pszenicy jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne i bogactwo odżywczych składników. Orkisz możemy zakupić w wielu postaciach, takich jak: płatki, kasza, mąka, makaron itp. Ciekawym sposobem na włączenie orkiszu do swojej diety są np. zupy z kaszą orkiszową. Jeśli interesuje Cię ten temat, zapraszamy do lektury.
Pożywne i zdrowe – zupy orkiszowe!
Orkisz jest bardzo odżywczym zbożem, a do tego posiada szereg korzyści zdrowotnych. Dzięki dużej zawartości błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu, po spożyciu potrawy na bazie orkiszu na dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Dlatego jest on polecany jako idealny składnik do przygotowania obiadu. Szczególnie kasza orkiszowa może stanowić doskonały dodatek do zupy.
Jedną z takich propozycji jest wykorzystanie jej w tradycyjnej polskiej zupie typu krupnik, w której można nią zastąpić kaszę jęczmienną. Aby przygotować pyszny krupnik potrzebujemy włoszczyzny i ziemniaków oraz właśnie kaszy orkiszowej. W zależności od tego, czy planujemy przygotować krupnik na mięsie czy wegetariański, najpierw gotujemy bulion na bazie warzyw z lub bez dodatku mięsa, do którego dodajemy pół lub całą szklankę kaszy orkiszowej (jeżeli lubimy bardzo gęste zupy, dodajemy więcej kaszy). Zupę taką gotujemy minimum pól godziny, aby kasza, mięso i warzywa były miękkie. Na końcu możemy dodać kilka łyżek oliwy, jeżeli gotowaliśmy wersję wegetariańską oraz posiekaną pietruszkę lub koperek.
A może by tak pomidorowa?
Kto oglądał "Dzień Świra", ten pamięta, że zupa pomidorowa jest „dobra przynajmniej”. Aby jednak była jeszcze lepsza, możemy podać ją nie tylko z makaronem czy ryżem, lecz właśnie z kaszą orkiszową. Gotujemy więc osobno zupę pomidorową według naszego ulubionego przepisu, a osobno gotujemy kaszę orkiszową. Z reguły powinno się ją gotować minimum 20 minut, aby była miękka. Doskonałą kaszę orkiszową możemy zakupić na przykład w sklepie z produktami orkiszowymi Diogra. Po ugotowaniu kaszy wystarczy dodać ją do zupy pomidorowej i całość udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki oraz kleksem śmietany czy jogurtu naturalnego, a następnie możemy zacząć delektować się pyszną i zdrową pomidorówką. Smacznego!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana