Artykuł sponsorowany

Zastosowanie ziołolecznictwa w leczeniu i zapobieganiu chorób układu pokarmowego

Zastosowanie ziołolecznictwa w leczeniu i zapobieganiu chorób układu pokarmowego
Zanim wynaleziono antybiotyki i leki syntetyczne, w leczeniu i profilaktyce wielu chorób stosowano zioła. Współczesna medycyna również wykorzystuje ich lecznicze właściwości. Sprawdźcie jakie mają one znaczenie w zapobieganiu i leczeniu chorób układu pokarmowego.

Korzyści z leczenia ziołami

Nie da się ukryć, że rośliny odegrały dużą rolę w powstaniu oraz rozwoju farmacji. Od lat stosowane były jako główne środki lecznicze, a obecnie wchodzą w skład wielu leków (nie da się ich zastąpić syntetycznymi substytutami). -Zioła stosuje się w terapii wielu schorzeń, w tym w dolegliwościach układu pokarmowego i w schorzeniach dróg żółciowych oraz wątroby. Ich przewagą nad środkami syntetycznymi jest fakt, że można stosować je o wiele dłużej, ponieważ nie mogą doprowadzić do uszkodzeń miąższu wątroby – zapewnia nasz rozmówca reprezentujący Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej EURO-KLINIKĘ. Ponadto, lekarze zalecają ziołowe preparaty, ponieważ są dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Warto wiedzieć, że skuteczne są wtedy, gdy stosuje się je zgodnie z zaleceniami oraz, że nie można łączyć ich z innymi lekami (mogą wchodzić z nimi w silne reakcje).

Schorzenia układu pokarmowego

Jako, że główną funkcją układu pokarmowego jest pobieranie wody, pokarmu i składników odżywczych, to przyswajanie pokarmu wymaga od organizmu człowieka właściwie przebiegającego procesu trawienia. W jego wyniku dochodzi bowiem do rozkładu substancji złożonych do substancji prostych. W skład układu pokarmowego wchodzą jelita, gruczoły ślinowe, wątroba, trzustka oraz żołądek. Soki wydzielane przez poszczególne gruczoły różnią się od siebie zastosowaniem oraz składem, dlatego dolegliwości jakie dotykają gruczoły mogą być różne. Do najczęściej występujących  należą:
  • refluks – zarzucanie treści pokarmowej do przełyku, spowodowany nadmiarem słodkich, kwaśnych lub ostrych pokarmów oraz dużą ilością wypijanej kawy i napojów gazowanych, dolegliwości mogą nasilić się z powodu stresu, spożywania pokarmu w pośpiechu lub nieprawidłowym żuciu kęsów
  • nadkwaśność – problem z trawieniem, może być wywołana stanem skurczowym przełyku, objawem towarzyszącym jest ucisk w okolicy mostka, pieczenie w ustach i przełyku, można określić je jako nieżyt żołądka
Regularnie pojawiające się problemy związane z układem pokarmowym prowadzić mogą do zmian narządowych w obrębie dwunastnicy, jelita cienkiego i grubego, wątroby, trzustki oraz dróg żółciowych.

Leczenie ziołami

Choroby układu pokarmowego leczyć należy w sposób szczególny. Często niewskazane są tradycyjne środki farmakologiczne, które mogą spowodować zaostrzenie objawów. Zamiast nich lekarz może zalecić terapię ziołami będącymi surowcami roślinnymi o działaniu osłaniającym i przeciwzapalnym, czyli takie, które zawierają śluz, jaki powleka ściankę ludzkiego przewodu pokarmowego. Chronią one przed drażniącym działaniem pewnych substancji i łagodzą uczucie pieczenia. Choroby układu pokarmowego z powodzeniem leczyć można z pomocą nasion babki jajowatej, babki płesznik, babki piaskowej, korzenia lukrecji, lnu, rumianku pospolitego, prawoślazu lekarskiego, ślazu dzikiego i wiązówki błotnej.  

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.