Zastosowanie ziołolecznictwa w leczeniu i zapobieganiu chorób układu pokarmowego
Korzyści z leczenia ziołami
Nie da się ukryć, że rośliny odegrały dużą rolę w powstaniu oraz rozwoju farmacji. Od lat stosowane były jako główne środki lecznicze, a obecnie wchodzą w skład wielu leków (nie da się ich zastąpić syntetycznymi substytutami). -Zioła stosuje się w terapii wielu schorzeń, w tym w dolegliwościach układu pokarmowego i w schorzeniach dróg żółciowych oraz wątroby. Ich przewagą nad środkami syntetycznymi jest fakt, że można stosować je o wiele dłużej, ponieważ nie mogą doprowadzić do uszkodzeń miąższu wątroby – zapewnia nasz rozmówca reprezentujący Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej EURO-KLINIKĘ. Ponadto, lekarze zalecają ziołowe preparaty, ponieważ są dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Warto wiedzieć, że skuteczne są wtedy, gdy stosuje się je zgodnie z zaleceniami oraz, że nie można łączyć ich z innymi lekami (mogą wchodzić z nimi w silne reakcje).Schorzenia układu pokarmowego
Jako, że główną funkcją układu pokarmowego jest pobieranie wody, pokarmu i składników odżywczych, to przyswajanie pokarmu wymaga od organizmu człowieka właściwie przebiegającego procesu trawienia. W jego wyniku dochodzi bowiem do rozkładu substancji złożonych do substancji prostych. W skład układu pokarmowego wchodzą jelita, gruczoły ślinowe, wątroba, trzustka oraz żołądek. Soki wydzielane przez poszczególne gruczoły różnią się od siebie zastosowaniem oraz składem, dlatego dolegliwości jakie dotykają gruczoły mogą być różne. Do najczęściej występujących należą:- refluks – zarzucanie treści pokarmowej do przełyku, spowodowany nadmiarem słodkich, kwaśnych lub ostrych pokarmów oraz dużą ilością wypijanej kawy i napojów gazowanych, dolegliwości mogą nasilić się z powodu stresu, spożywania pokarmu w pośpiechu lub nieprawidłowym żuciu kęsów
- nadkwaśność – problem z trawieniem, może być wywołana stanem skurczowym przełyku, objawem towarzyszącym jest ucisk w okolicy mostka, pieczenie w ustach i przełyku, można określić je jako nieżyt żołądka
Leczenie ziołami
Choroby układu pokarmowego leczyć należy w sposób szczególny. Często niewskazane są tradycyjne środki farmakologiczne, które mogą spowodować zaostrzenie objawów. Zamiast nich lekarz może zalecić terapię ziołami będącymi surowcami roślinnymi o działaniu osłaniającym i przeciwzapalnym, czyli takie, które zawierają śluz, jaki powleka ściankę ludzkiego przewodu pokarmowego. Chronią one przed drażniącym działaniem pewnych substancji i łagodzą uczucie pieczenia. Choroby układu pokarmowego z powodzeniem leczyć można z pomocą nasion babki jajowatej, babki płesznik, babki piaskowej, korzenia lukrecji, lnu, rumianku pospolitego, prawoślazu lekarskiego, ślazu dzikiego i wiązówki błotnej.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana