Wino francuskie
Kraina wina
Wśród światowych producentów wina prym wiodą Włochy, Hiszpania, Stany Zjednoczone, Portugalia i Węgry. Jednak żaden inny napój nie jest tak wytworny, jak wino francuskie. Francuskie winiarnie produkują doskonałe trunki o różnorodnych smakach, głębi aromatów i palecie barw. Napój może być odświeżający, wytrawny i łagodny, aromatyczny i rześki, lub wyraźny, dominujący i nieco ciężkawy. Francuskie winiarnie wytwarzają setki odmian win o różnorodnym kolorze i aromacie. Smak i bukiet zapachowy zależy od rodzaju szczepów, warunkach uprawy, a także sposobu winifikacji. Francuscy producenci tworzą różnorodne wina o odmiennych smakach i barwach, jednak to co łączy wszystkie odmiany to wysoka jakość i niezastąpiony smak.Napój bogów
Francja jest wyjątkowym krajem, które miało ogromny wpływ na rozpowszechnianie i popularyzację tradycji picia wina. Umiejętność selekcjonowania winorośli, klasyfikacja odmian gatunków, rozwinięta technologia, wiedza oraz perfekcja w sztuce dobierania wina do potrawy, to tylko nieliczne zdolności i francuskich winiarzy. Pierwsze winorośle na terenach dzisiejszej Francji uprawiane były już w czasach starożytnych. Wpierw w regionie śródziemnomorskim, a z czasem rozpowszechniły się na terenie całej południowej i środkowej Francji. Obecnie do najlepiej prosperujących regionów należą Alzacja, Bordeaux, Burgundia, Dolina Rodanu i Dolina Loary. Do najbardziej popularnych gatunków francuskich win należą czerwone wina typu Grenache, Merlot, Syrah, Cabernet, Point Noir, Gamay czy Carignan oraz białe typu Sauvignom Blanc, Semillon,Chardonnay czy Melon de Bourgogne. Francuskie wina wyróżniają się niesamowitym smakiem, paletą barw oraz odmian. Odpowiedni dobór wina do dania pobudzi zmysły i wydobędzie z potrawy ukryty smak.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana