Artykuł sponsorowany

Grille i wędzarnie z kamienia naturalnego. Możliwości konstrukcyjne

Grille i wędzarnie z kamienia naturalnego. Możliwości konstrukcyjne
Jednym z bardziej popularnych zastosowań kamienia naturalnego jest budowa grilla i wędzarni. Słoneczne, upalne lato sprzyja odpoczynkowi w ogrodzie na świeżym powietrzu. Grill przyda się zarówno w trakcie rodzinnych spotkań i obiadów, jak i towarzyskich imprez. Pozwoli przygotować pyszny posiłek i jednocześnie stanowić będzie dekoracyjny element w naszym ogrodzie. Jak go zbudować? Grill z kamienia naturalnego najlepiej zlokalizować w przestrzeni przeznaczonej do wypoczynku, w ustronnym miejscu, z dala od zabudowań. W zależności od naszych potrzeb może być duży, przeznaczony także do wypieku chleba czy wędzenia ekologicznych wędlin lub mniejszy, przeznaczony do przygotowywania mniejszych posiłków i zabawy w kameralnym gronie. Ważna będzie wielkość paleniska oraz rusztu. Przyjrzyjmy się bliżej kamiennym grillom.

Dlaczego kamień naturalny?

Grille z kamienia naturalnego, na przykład łupka szarogłazowego, dostępnego w Kopalni Łupka Szarogłazowego Jenków, cieszą się największą popularnością ze względu na to, że kamień jest najbardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne, świetnie wkomponuje się w każdą aranżację ogrodową, a także dodaje jej luksusowego charakteru. Jest odporny na działanie zmiennych temperatur, wilgoć oraz promienie UV. Co więcej nie wymaga impregnacji, nie zmienia barwy ani nie trzeba go zabezpieczać przed działaniem warunków pogodowych. Jak go zbudować?

Fundamenty

Grille i wędzarnie z kamienia naturalnego powinny być zbudowane na solidnych, mocnych fundamentach. Najpierw powinniśmy wytyczyć lokalizację grilla, a następnie w narożach wytyczonego obszaru wbić paliki. Rozciągnijmy między nimi gruby sznurek, wskazujący obrys ścian zewnętrznych. Kolejny krok to usunięcie wierzchniej warstwy ziemi. Podłoże należy oczyścić z kamieni, gałęzi i korzeni roślin. Do gotowego wykopu usypmy około 20 centymetrową warstwę żwiru. Następnie wyrównujemy wykop i utwardzamy żwir. Dopiero na tak przygotowaną podstawę wylewamy zaprawę betonową.

Prace murarskie

W trakcie prac konstrukcyjnych grilla z kamienia naturalnego pamiętajmy o wykonaniu szalunków, uniemożliwiających rozlanie się zaprawy. Powinna być to zaprawa dedykowana do kamienia, która sprawi, że spoiny pozostaną szczelne i trwałe. Ponadto musi ona posiadać właściwości ognio oraz mrozo odporne. Budowlę rozpoczynamy od naroży, a następnie murujemy wyższe partie ścian. Kolejny etap to budowa wyższych fragmentów ściany z miejscem na ruszt.  Warto zwrócić uwagę, że świeżo wymurowany grill ogródkowy nie może być od razu uruchomiony, gdyż doprowadziłoby to do intensywnego wysychania zaprawy murarskiej. Taki proces wywołałby z kolei pęknięcia i mikroszczeliny. Dlatego po wybudowaniu grilla pozwólmy, by on wysychał powoli przez kilka do kilkunastu dni, zanim w pełni będziemy się nim cieszyć.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.