Artykuł sponsorowany

Jak przygotować domowy twaróg?

Jak przygotować domowy twaróg?

Twaróg, czyli charakterystyczny ser o białym kolorze, grudkowatej strukturze i delikatnie kwaskowatym smaku to jeden z najpopularniejszych produktów mlecznych, po które chętnie sięgamy w codziennej diecie i wykorzystujemy w kuchni. Chociaż w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów twarogów różniących się zawartością tłuszczu, konsystencją i smakiem, każdy z tych produktów powstaje z mleka. Jak dokładnie wygląda proces wytwarzania twarogu?

Po pierwsze: dobre mleko

Podstawę w przetwórstwie mleka, niezależnie od tego, czy chcemy uzyskać jogurt, ser żółty czy właśnie twaróg, jest zastosowanie dobrej jakości surowca. Mowa tu o właściwościach organoleptycznych, odpowiedniej kwasowości, gęstości i wysokiej zawartości składników odżywczych. Istotne znaczenie dla procesu serowarstwa, w tym również dla produkcji twarogu, ma obecność bakterii mlekowych. Dobrej jakości mleko powinno być pozbawione szkodliwych mikroorganizmów i substancji, np. antybiotyków. Surowiec warto przebadać pod tym kątem, stosując w tym celu np. testy na czystość mleka od firmy Justest.

Po drugie: bakterie mlekowe

Jak już wspomniano, istotne znaczenie w produkcji twarogu mają bakterie mlekowe. Chodzi tu zarówno o naturalną mikroflorę surowca, jak i o dodawane do niego szczepionki w formie liofilizowanych bakterii, np. z rodziny Lactobacillaceae. Namnażanie się pożytecznych kultur bakterii prowadzi do fermentowania mleka, czyli procesu kluczowego z punktu widzenia produkcji serów i twarogów. Polega on na przekształceniu cukru mlecznego, czyli laktozy w kwas mlekowy. Ukwaszenie mleka powoduje ścinanie się białka, w rezultacie prowadząc do powstania skrzepu stanowiącego masę twarogową.

Jak to się robi?

Podsumowując poprzednie akapity, do wytwarzania sera białego będziemy potrzebować dobrej jakości mleka i odpowiednio dobranych kultur bakterii do twarogu. Mleko poddawane jest pasteryzacji i schładzane do odpowiedniej temperatury, w której następuje zaszczepienie. W warunkach domowych można posłużyć się np. śmietaną, maślanką czy po prostu kwaśnym mlekiem. Gotową mieszankę pozostawia się na kilka do kilkunastu godzin, aż wytworzy się skrzep. Uzyskaną masę należy pokroić i podgrzewać, co doprowadzi do jej obkurczenia i umożliwi oddzielenie serwatki. Tak przygotowany produkt stygnie i ocieka w specjalnych chustach lub formach, gdzie ulega on prasowaniu i zyskuje ostateczny kształt i wygląd. W domu można w tym celu wykorzystać gazę, pieluchę tetrową lub sito. Warto przy tym zaznaczyć, że jeśli chcemy urozmaicić smak twarogu, do masy można dodać przyprawy i zioła. Gotowy produkt można zapakować i przechowywać w niskiej temperaturze.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.