Jak przygotować deskę serów i wędlin na przyjęcie?
Deska serów i wędlin, wywodząca się z kuchni francuskiej, stanowi coraz popularniejszy dodatek do każdej imprezy z przyjaciółmi, spotkania rodzinnego czy romantycznego wieczoru we dwoje. W swojej ojczyźnie podawana jest tradycyjnie między daniem głównym a deserem, w Polsce natomiast traktuje się ją często jako przystawkę. Przygotowując deskę, należy postępować według sprecyzowanych zasad.
Jakie składniki wybrać?
Deska przekąsek nie może istnieć bez kilku, zazwyczaj 3 lub 4, rodzajów sera, które mogą różnić się konsystencją, smakiem i krajem pochodzenia. Jedną z zakąsek musi być reprezentant sera miękkiego (parmezan), twardego (cheddar, gouda albo mimolette), a także pleśniowego, np. brie, camembert. Nie powinno zabraknąć dobrej jakości sera owczego lub koziego. Degustacja przekąsek zaczyna się zazwyczaj od najłagodniejszych w smaku po najostrzejsze.
Reguły podawania wędlin są już mniej wyśrubowane. Koniecznie należy zakupić szynkę dojrzewającą, najlepiej świeżo krojoną. Na desce przekąsek zazwyczaj nie brakuje suchych kabanosów oraz kiełbasy hiszpańskiej czy francuskiej. Możemy zainwestować w tradycyjne salami lub droższe wędliny, np. soppressiatę, prosciutto, breasolę czy capocollo. Jeżeli mamy taką możliwość, dobrym pomysłem jest wykorzystanie domowego mięsa, np. pieczonej piersi indyka i kurczaka, ewentualnie schabu. Warto zwrócić uwagę na różnorodność podanych wędlin – nie powinno zabraknąć pieczeni dojrzewających, pikantnych ani łagodnych.
Najlepsza deska przekąsek musi zachowywać równe proporcje między serami i mięsem. Przestrzenie między najważniejszymi zakąskami wypełniamy:
- chrupiącymi dodatkami (krakersami, migdałami, orzechami kandyzowanymi, włoskimi czy laskowymi),
- owocami i warzywami (kawałkami jabłek, plastrami ogórków, jagodami, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, winogronami, suszonymi pomidorami bądź ogórkami kiszonymi),
- bakaliami (suszoną żurawiną, morelami, śliwkami, daktylami czy rodzynkami).
Poza deską należy postawić też miseczki z dipami, musztardami i konfiturami, np. żurawinową, figową. Dobrą opcją jest podanie pieczywa – chrupiącej bagietki lub grzanek. Deskę dekorujemy świeżymi ziołami, np. rozmarynem, natką pietruszki, bazylią.
Wybór deski – klucz do sukcesu
Zanim zaczniemy poszukiwać składników do deski serów i wędlin, musimy zakupić odpowiednią drewnianą tacę, na której położymy przekąski. Tacka nie powinna mieć wyszczerbień, spękań czy przebarwień. Może być wykonana z innego materiału, np. szkła, kamienia, marmuru, a nawet plastiku, jednak to drewno prezentuje się najlepiej.
Aby pomieścić wszystkie przekąski, ładna i estetycznie wykonana deska musi mieć duże rozmiary. Kształt tacy nie odgrywa większej roli – spotykamy przedstawicieli okrągłych, prostokątnych, z uchwytem lub nóżkami. Na doskonały wygląd deski wpływa sposób czyszczenia. Te drewniane przecieramy tylko wilgotną szmatką, natomiast plastikowe i szklane myjemy za pomocą płynu do naczyń.
Jeżeli nie dysponujemy odpowiednio dużą i ładną deską, możemy użyć eleganckiej patery lub obrotowej tacy z kloszem, który ochroni żywność przed obsychaniem.
Estetyka podania – nie mniej ważna niż składniki
Deska do serów i wędlin może być dziełem sztuki. Niektórzy miłośnicy gotowania rysują projekty ułożenia przekąsek. Zastanawiają się, jak najlepiej wyodrębnić smak poszczególnych składników. Nadają fantazyjne kształty kawałkom sera.
Sery podłużne najlepiej pokroić w plasterki o grubości około 1 cm, a pleśniowe tniemy po skosie na małe kawałki. Trójkątne przecinamy od czubka do szerszego końca. Twarde sery typu ementaler układamy naprzemiennie w dużych, trójkątnych plastrach, natomiast miękkie gatunki kroimy w większą kostkę i nabijamy na małe wykałaczki. Sery nie powinny się stykać ze sobą, ponieważ może zaburzyć to walory smakowe. Kładziemy je zgodnie ze wskazówkami zegara, od najłagodniejszych po najostrzejsze – twierdzi ekspert z firmy Corrida z Lublina.
Kolejność podania przekąsek odgrywa dużą rolę. Najpierw kładziemy sery, następnie wędliny, a na końcu dodatki. Ciekawym rozwiązaniem jest wetknięcie w zakąski wykałaczek z karteczkami, na których widnieją nazwy konkretnych przekąsek.
Niektórzy decydują się na połączenie deski z alkoholem. Istnieje niepisana zasada: im ostrzejszy ser, tym mocniejsze wino. Do łagodnych serów najlepiej pasują słodkie wina, natomiast do ostrych i wyrazistych – czerwone wytrawne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana