Gruzja jako region winiarski słynący z produkcji wina z ekologicznych upraw
Gruzja to wymarzona destynacja wielbicieli win. Ponad pięćset różnych szczepów winiarskich pozwoli zadowolić podniebienie każdego smakosza. Gruzińska tradycja winiarska sięga nawet ośmiu tysięcy lat wstecz, a tradycyjne metody produkcji zachowały się do dziś. Wyjaśniamy, co wyróżnia wina ekologiczne i czemu to właśnie Gruzja z nich słynie.
Wina ekologiczne
Wina produkowane ekologicznie to takie, których produkcja nie szkodzi środowisku naturalnemu, jest dostosowana do warunków, w których znajduje się winiarnia i naturalnych procesów związanych ze zmianami pór roku. Wyjątkowym walorem prozdrowotnym win ekologicznych jest niższe stężenie zawartych w nich siarczynów w porównaniu z pozostałymi winami dostępnymi na sklepowych półkach.
Ważne jest ograniczenie stosowania chemicznych środków zabezpieczających rośliny przed chorobami i insektami i zastąpienie ich nawozami, w których skład wchodzą tylko naturalne składniki. Wiele procesów towarzyszących tworzeniu tego typu win odbywa się ręcznie zamiast wykorzystania maszyn. Szczepy ekologiczne spełniają precyzyjne zasady, zabraniające między innymi modyfikacji genetycznej ich nasion. – wyjaśnia kiper ze sklepu internetowego z winami paletawin.pl.
Gruzińska tradycja na polskim stole
Gruzińskie wina cieszą się na polskich stołach dużą popularnością, ponieważ są naturalnie słodsze, niż te pochodzące z innych rejonów, mają delikatny smak oraz przystępne ceny, dzięki czemu doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Tradycyjnym sposobem na leżakowanie wina w Gruzji popularnym w rejonach Kaukazu było wlewanie tego napoju do glinianych naczyń zwanych kwewri i zakopywanie w ziemi. W ten sposób wino mogło fermentować nawet 50 lat. Sok fermentował razem z miąższem, co wpływało na bogaty owocowy smak i aromat gotowego produktu.
Chociaż współczesne wina produkowane są już bez użycia glinianych naczyń, sam proces pozostał podobny – fermentacja przebiega nieprzerwanie, dopiero pod koniec dodawany jest cukier, co sprawia, że słodycz jest bardziej wyczuwalna nawet w wytrawnym winie, a sam trunek jest nieco mocniejszy od win produkowanych w innych zakątkach świata.
Dlaczego warto wybierać ekologiczne wina z Gruzji
Dzięki tradycjom przekazywanym w Gruzji z pokolenia na pokolenie, mieszkańcy tych rejonów zajmujący się tworzeniem win są wyjątkowo zsynchronizowani z naturą. Wszystkie etapy produkcji ekologicznych win kontrolowane są z wyjątkowym namaszczeniem. Gleba nawożona jest naturalnym kompostem pochodzącym z odpadów przy produkcji i wspomagana ziołami, sadzonymi pomiędzy krzakami winorośli tak, aby tworzyć naturalny, zdrowy ekosystem. Doświadczeni właściciele gruzińskich winiarni wiedzą, że na efekt końcowy, czyli jakość wina ma wpływ nawet faza księżyca, podczas której dokonuje się zbiorów. To wszystko sprawia, że wina ze skąpanych w słońcu górskich zboczy Gruzji mają wyjątkową jakość, są zdrowsze oraz mają niepowtarzalny smak.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana