Artykuł sponsorowany

Piwo w kuchni. Do gotowania jakich potraw najczęściej dodajemy piwa? 

Piwo w kuchni. Do gotowania jakich potraw najczęściej dodajemy piwa? 

Piwo to nie tylko napój towarzyszący posiłkowi bądź przekąskom, ale także składnik wielu dań. Chmielową nutę często wykorzystuje się do potraw mięsnych, mącznych, a nawet deserów. Jasny browar jest przykładowo nieodłącznym elementem czeskiego gulaszu z wieprzowiny, a ciemny – pieczonej golonki. Do jakich innych przepisów dodaje się aromatyczny trunek i dlaczego wato stosować w tym celu piwa rzemieślnicze?

Kuchnię bazującą na tym szlachetnym napitku docenia się od pokoleń – wśród staropolskich przepisów wciąż króluje zupa piwna z kwaśną śmietaną oraz pieprzem, która była wychwalana przez Aleksandra Dumasa (autora m. in. „Trzech Muszkieterów”) w osławionym już „Wielkim słowniku gastronomicznym” (z XIX wieku). Krajowa propozycja została zestawiona z czterema innymi: szwajcarską, holenderską, klasyczną i z dodatkiem araku. Potrawy opierające się na browarze wychodzą jednak daleko poza pierwsze danie. Piwo jest szeroko używane w sosach i do przyrządzania mięs.

Najpopularniejsze przepisy z dodatkiem piwa 

Kluczowym składnikiem czeskiego gulaszu z knedlikami jest aromat jasnego piwa, delikatnie rozchodzący się po podniebieniu wraz z każdym kęsem rozpływającej się wieprzowiny (bądź rzadziej: wołowiny). Z kolei ciemniejszy rodzaj trunku doskonale sprawdza się przy pieczeniu golonki. Podczas gotowania sam alkohol odparowuje, jednak pozostawia charakterystyczną nutę i wzmacnia walory smakowe całej potrawy (podobnie jak sól). Marynata z dodatkiem piwa rzemieślniczego powoduje też, że mięso szybciej staje się miękkie („procenty” rozpuszczają białka). Mieszanka przypraw i trunku szybciej wchłania się w strukturę produktu.

Dlaczego „rzemieślniczego”? Wybór regionalnych, najbliższych naturze napitków (dostępnych np. u producenta piwa Pilsvar) przekłada się na smak dania – wzbogaca je, a nie przytłacza. Browary o takim źródle docenia się także podczas wypieków, szczególnie przy robieniu ciasta czekoladowego. Oprócz sprawienia, że deser staje się bardziej „głęboki” i wilgotny, trunek wpływa na kruchość jego skórki i delikatną konsystencję w środku. Źródło tego zjawiska tkwi w hamowaniu produkcji glutenu przez alkohol oraz w tym, że paruje on nieco szybciej niż woda, przez co nawet rzadka masa z zewnątrz będzie przyjemnie chrupiąca.

Czy piwa regionalne można dodawać do… ryb? 

Historia zna przypadki, w których do przepisów rybnych dodaje się różnorodne browary. Dorsz w chrupiącej panierce przyrządzonej z dodatkiem jasnego piwa rzemieślniczego przypomina wakacje nad morzem, z kolei karp po alzacku (duszony w podobnym napitku) z nutą gałki muszkatołowej – święta Bożego Narodzenia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.