Zastosowanie oleju konopnego w kuchni
Olej z nasion konopi siewnej to cenne źródło wielu substancji odżywczych, w tym żelaza, magnezu, cynku, kwasów omega-3 i omega-6 oraz wielu witamin (m.in. z grupy B). Co ważne, olej ten jest pozyskiwany z legalnej odmiany konopi i w związku z tym nie wykazuje żadnych właściwości psychoaktywnych. Można go więc bez obaw włączyć do codziennych nawyków żywieniowych – oto kilka pomysłów na urozmaicenie diety.
Jaki olej konopny kupić i czy można go podgrzewać?
Najwięcej właściwości prozdrowotnych ma olej konopny nierafinowany, tłoczony na zimno – charakterystyczną cechą takiego produktu jest nietypowy zielony kolor (oleje rafinowane są bardziej przejrzyste). Z kolei w jego smaku dominują nuty orzechowe, na tyle delikatne, że nie powinny mocno zaburzyć kompozycji smakowej całego dania. Podczas zakupów warto szukać produktów najwyższej jakości, o której w dużym stopniu świadczy pochodzenie nasion – doskonale, jeśli producent gwarantuje pozyskiwanie surowców z upraw ekologicznych.
Po zakupie olej powinien być przechowywany w oryginalnej butelce (najczęściej wykonanej z ciemnego szkła), w lodówce albo innym miejscu, które nie jest narażone na bezpośrednie promienie słoneczne. Olej z konopi pod wpływem wysokiej temperatury traci swój potencjał prozdrowotny, co podkreśla również pracownik sklepu Konopna Farmacja z ekstraktami z konopi siewnej: Aby zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 zachowały pełnię swoich właściwości, trzeba zrezygnować z wystawiania go na słońce i poddawania jakiejkolwiek obróbce termicznej. Olej z nasion konopi nie nadaje się więc do podgrzewania, smażenia czy pieczenia. Najlepiej spożywać go na zimno.
Do jakich potraw warto dodać olej z nasion konopi?
Chociaż oleju konopnego nie należy podgrzewać, zakres jego potencjalnego zastosowania w codziennym jadłospisie jest bardzo szeroki. Śmiało można go wykorzystać jako:
- zamiennik masła w kanapkach, sosach, zupach (trzeba pamiętać, by oleju nie gotować i dodać go do dania znajdującego się już na talerzu);
- dressing do surowych lub grillowanych warzyw;
- dodatek do zdrowych koktajli na bazie owoców;
- polewę do kasz, pierogów, klusek;
- składnik czerwonego albo zielonego pesto.
Świetnym pomysłem jest połączenie oleju konopnego z różnymi przyprawami, które wzbogacą jego smak i sprawią, że danie będzie smaczniejsze i jeszcze zdrowsze. Orzechowe nuty idealnie komponują się m.in. z pietruszką, szczypiorkiem, oregano, bazylią – wszelkie zielone przyprawy i świeże zioła na pewno będą dobrze pasować. Olej z konopi siewnej jest także znakomitą bazą tradycyjnego sosu winegret (zastępuje w nim oliwę z oliwek) lub jego miodowo-musztardowej odmiany (olej konopny należy wymieszać z octem balsamicznym, musztardą dijon, miodem i sokiem z cytryny).
Olej z nasion konopi stanowi ciekawe urozmaicenie wielu dań wytrawnych, ale można go również w niewielkiej ilości dodawać do słodkich przekąsek. Łyżka albo dwie w dużej szklance np. cytrusowego bądź truskawkowego napoju będzie niewyczuwalna w smaku, a jednocześnie mocno podniesie wartość odżywczą koktajlu. Cenną zaletą oleju konopnego jest też to, że może być stosowany w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana