Czym przyprawić karkówkę na grilla?
Marynowanie to bardzo ważny proces przechodzenia smaków. Wymaga on czasu, dlatego zawsze należy zamarynować przyrządzane jedzenie na przynajmniej godzinę przed gotowaniem. Przyprawy wybieramy najczęściej według naszych upodobań, ale należy pamiętać, aby nie było ich zbyt dużo i żeby do siebie pasowały. W przeciwnym razie smak będzie zbyt intensywny i bliżej nieokreślony.
Rodzaje marynat i ich zastosowanie
Najczęściej stosuje się dwie szkoły marynowania w zależności od potrzeb. W sytuacji, kiedy nasza potrawa będzie poddawana jedynie szybkiej obróbce termicznej najlepiej natrzeć ją po prostu przyprawami. Sucha marynata do grilla na przykład doskonale sprawdzi się do karkówki. Mimo że proces grillowania nie będzie tak szybki, jak przykładowo ryby. Dzieje się tak dlatego, że ma ona dużo tłuszczu, który chroni ją przed wysuszeniem w trakcie grillowania. Dodatkowe tłuszcze, takie jak olej czy oliwa, dodane do marynaty podbiły by głównie kaloryczność dania.
Druga szkoła to marynaty mokre, które najczęściej wykorzystujemy do potraw, które będziemy długo piekli czy smażyli. Tutaj poza przyprawami używamy jeszcze dodatkowo tłuszczu, na przykład oliwy czy oleju, octu bądź soku z cytryny i innych składników o płynnej konsystencji. Firma POLSMAKI oferuje szeroki wybór przygotowanych marynat do grilla. Decydując się na ten rodzaj marynowania, należy wydłużyć czas przygotowania, aby połączyły się smaki.
Najpopularniejsze przyprawy do karkówki z grilla
Mięso odpowiednio doprawione i zgrillowane nabiera wyjątkowego smaku. Dobrze przyrządzona karkówka, powinna być soczysta, aromatyczna i wysmażona. Należy zawsze pamiętać o dobrym wysmażeniu wieprzowiny, inaczej niż w przypadku wołowiny, gdzie wyróżniamy aż 5 podstawowych stopni wysmażenia. Odpowiednio dobrane przyprawy, doskonale podbijają smak mięsa, dlatego zawsze należy sięgać po świeże produkty. Nie należy też używać ich zbyt dużo, bądź samych intensywnych. Wtedy najprawdopodobniej utracimy smak całej naszej potrawy.
Najczęściej do marynowania kartkówki wykorzystujemy zasadę łączenia smaków słodki- kwaśny, ostry-słodki. Aby uzyskać łagodne i harmonijne smaki najlepiej wykorzystać takie przyprawy jak słodka papryka, oregano, tymianek, bazylia. Kiedy chcemy, aby nasze mięso było lekko pikantne najlepiej dodać ostrej papryki zamiast słodkiej. Kiedy jednak lubimy mocne i ostre smaki, świetnym dodatkiem jest wędzona papryka chipotle. Dodatkowo często wykorzystujemy kurkumę, która nie ma zbyt wielu walorów smakowych ale za to jest bardzo zdrowa i nadaje rumianego koloru potrawą.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana