Artykuł sponsorowany

Różnice pomiędzy olejem słonecznikowym i rzepakowym. Do jakich potraw wybierać te tłuszcze?  

Różnice pomiędzy olejem słonecznikowym i rzepakowym. Do jakich potraw wybierać te tłuszcze?  

Tłuszcze roślinne to niezbędne składniki w diecie każdego człowieka. Są one cennym źródłem substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Warto jednak wiedzieć, czym charakteryzują się najpopularniejsze oleje - rzepakowy oraz słonecznikowy i do czego można ich bezpiecznie używać. Sprawdźmy, jakie cechy i zastosowanie w kuchni mają oleje słonecznikowe i rzepakowe.

Czym charakteryzuje się olej rzepakowy i jak go używać?

Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych olejów do przygotowywania potraw. Stanowi on źródło kwasu oleinowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. W porównaniu do innych tłuszczów ma on najodpowiedniejszy stosunek kwasów omega, dlatego też powinien być nieodłącznym elementem diety każdego człowieka.

Olej rzepakowy dostępny w ofercie producenta olejów roślinnych Erjox jest również bogaty w fitosterole przyczyniające się do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu. Poza tym przeciwdziała on chorobom układu krążenia, a także pozytywnie oddziałuje na przemianę materii.

Rafinowany olej rzepakowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, w związku z czym wykorzystywany jest do pieczenia, gotowania oraz smażenia zarówno płytkiego, jak i głębokiego. Oprócz tego z powodzeniem zastępuje masło lub margarynę w wypiekach. Z racji tego, że jest neutralny w smaku, bardzo często stanowi dodatek do sałatek i sosów.

Olej słonecznikowy - co zawiera i jak go stosować?

Rafinowany olej słonecznikowy jest najlepszym źródłem fitosteroli, czyli antyoksydantów zapobiegających miażdżycy, zwalczających stany zapalane oraz przyczyniających się do opóźnienia procesów starzenia. Na tle innych tłuszczów roślinnych wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy E, czyli silnego przeciwutleniacza.

Produkty w firmie Erjox zajmującej się dystrybucją oleju słonecznikowego zostają poddane rafinacji, która pozwala na ich dokładne oczyszczenie. Dzięki niej zyskują one wyższą temperaturę dymienia, co sprawia, że mogą być wykorzystywane do gotowania lub smażenia. Do tego typu czynności sprawdzi się również olej słonecznikowy wysokooleinowy, który jest bardziej odporny na działanie wysokich temperatur. Oznacza to, że podczas smażenia nie wydziela on żadnych szkodliwych substancji dla organizmu.

Warto wspomnieć o tym, że rafinowany tłuszcz słonecznikowy ma także łagodny posmak i jest bezzapachowy, a więc w żaden sposób nie wpływa na smak ani aromat dań, dzięki czemu może być używany na zimno jako dodatek do sałatek, sosów lub innych potraw. 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.