Artykuł sponsorowany

Co można przygotować z soczewicy? 

Co można przygotować z soczewicy? 

Soczewica to doskonałe źródło białka oraz mikroskładników. Najczęściej spotyka się czerwone ziarna, jednak istnieją jeszcze inne odmiany (np. zielone, żółte czy czarne). Warzywo zalicza się do roślin strączkowych, które są szczególnie popularne w dietach roślinnych. W jaki sposób można przygotować taki „surowiec” i dlaczego warto kupować soczewicę ekologiczną?

 W 100 g ugotowanej soczewicy znajduje się powyżej 9 g białka, 181 μg kwasu foliowego i 369 mg potasu. W połączeniu z produktami, które zawierają brakujące tutaj aminokwasy, potrawy z jej udziałem dostarczają wszystkiego, czego potrzebuje ludzki organizm. Wymieniona roślina strączkowa jest polecana osobom z nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem i anemią. Ziarenka zawierają również dużą ilość błonnika, dlatego warto je wdrożyć do diety redukcyjnej, ponieważ jest to składnik, który zapewni poczucie sytości na długi czas po zjedzeniu posiłku.

Jeżeli chodzi o sposób przygotowywania soczewicy, warto jeszcze wspomnieć, że w przeciwieństwie do pozostałych rodzajów, czerwone i żółte odmiany nie wymagają wcześniejszego namoczenia. Zielona, brązowa i czarna są z kolei doskonałym materiałem siewnym na kiełki.

Co można zrobić z soczewicy ekologicznej? 

Na korzyść ekologicznych produktów przemawia brak sztucznych, szkodliwych oprysków oraz możliwie duże zbliżenie uprawy do natury. Jak wyjaśniają specjaliści ze sklepu „Planetarianie”, opisywane wyroby są nie tylko o wiele zdrowsze, ale także eco-friendlySoczewica pochodząca z takiego źródła jest smaczniejsza i pełna wartości odżywczych, dlatego warto ją wykorzystać w codziennej kuchni. Czerwona odmiana jest powszechnie stosowana w rozmaitych zupach – zarówno „bulionowych”, jak i kremach (można ją dodać np. do krupniku zamiast kaszy). To też doskonały zagęstnik do sosu, jeżeli ktoś nie może albo nie chce korzystać z mąki.

„Dosypka” takich ziaren do pierwszego dania sprawia, że staje się ono znacznie bardziej sycące i treściwe. „Surowiec” może również uzupełniać ewentualny niedobór białka oraz być używany przy przygotowywaniu innych, „stałych” potraw, które często stanowią roślinną alternatywę dla mięsnych „klasyków”. Wyróżnia się tutaj m.in. wegetariański albo wegański pasztet, burgery, spaghetti bolognese, gołąbki, bigos czy różnorodne pulpeciki i kotleciki. Co istotne, soczewica ekologiczna bywa też ciekawym dodatkiem do dania głównego.

Z czym jeść soczewicę ekologiczną? 

Warzywo idealnie pasuje do rozmaitych sałatek, np. z dynią i kozim serem lub awokado i fetą – taka kolorowa „kompozycja” może być serwowana jako dodatek do smażonego albo duszonego mięsa, a także stanowić samodzielną przekąskę. Opisywana soczewica ekologiczna jest również doskonałą alternatywą dla makaronu w zapiekance z kurczakiem oraz w delikatnej potrawce. Zielone ziarenka dobrze się sprawdzą jako „łóżeczko” dla świeżo upieczonego łososia lub dopełnienie rozgrzewającego, aromatycznego curry.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.