Co można przygotować z soczewicy?
Soczewica to doskonałe źródło białka oraz mikroskładników. Najczęściej spotyka się czerwone ziarna, jednak istnieją jeszcze inne odmiany (np. zielone, żółte czy czarne). Warzywo zalicza się do roślin strączkowych, które są szczególnie popularne w dietach roślinnych. W jaki sposób można przygotować taki „surowiec” i dlaczego warto kupować soczewicę ekologiczną?
W 100 g ugotowanej soczewicy znajduje się powyżej 9 g białka, 181 μg kwasu foliowego i 369 mg potasu. W połączeniu z produktami, które zawierają brakujące tutaj aminokwasy, potrawy z jej udziałem dostarczają wszystkiego, czego potrzebuje ludzki organizm. Wymieniona roślina strączkowa jest polecana osobom z nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem i anemią. Ziarenka zawierają również dużą ilość błonnika, dlatego warto je wdrożyć do diety redukcyjnej, ponieważ jest to składnik, który zapewni poczucie sytości na długi czas po zjedzeniu posiłku.
Jeżeli chodzi o sposób przygotowywania soczewicy, warto jeszcze wspomnieć, że w przeciwieństwie do pozostałych rodzajów, czerwone i żółte odmiany nie wymagają wcześniejszego namoczenia. Zielona, brązowa i czarna są z kolei doskonałym materiałem siewnym na kiełki.
Co można zrobić z soczewicy ekologicznej?
Na korzyść ekologicznych produktów przemawia brak sztucznych, szkodliwych oprysków oraz możliwie duże zbliżenie uprawy do natury. Jak wyjaśniają specjaliści ze sklepu „Planetarianie”, opisywane wyroby są nie tylko o wiele zdrowsze, ale także eco-friendly. Soczewica pochodząca z takiego źródła jest smaczniejsza i pełna wartości odżywczych, dlatego warto ją wykorzystać w codziennej kuchni. Czerwona odmiana jest powszechnie stosowana w rozmaitych zupach – zarówno „bulionowych”, jak i kremach (można ją dodać np. do krupniku zamiast kaszy). To też doskonały zagęstnik do sosu, jeżeli ktoś nie może albo nie chce korzystać z mąki.
„Dosypka” takich ziaren do pierwszego dania sprawia, że staje się ono znacznie bardziej sycące i treściwe. „Surowiec” może również uzupełniać ewentualny niedobór białka oraz być używany przy przygotowywaniu innych, „stałych” potraw, które często stanowią roślinną alternatywę dla mięsnych „klasyków”. Wyróżnia się tutaj m.in. wegetariański albo wegański pasztet, burgery, spaghetti bolognese, gołąbki, bigos czy różnorodne pulpeciki i kotleciki. Co istotne, soczewica ekologiczna bywa też ciekawym dodatkiem do dania głównego.
Z czym jeść soczewicę ekologiczną?
Warzywo idealnie pasuje do rozmaitych sałatek, np. z dynią i kozim serem lub awokado i fetą – taka kolorowa „kompozycja” może być serwowana jako dodatek do smażonego albo duszonego mięsa, a także stanowić samodzielną przekąskę. Opisywana soczewica ekologiczna jest również doskonałą alternatywą dla makaronu w zapiekance z kurczakiem oraz w delikatnej potrawce. Zielone ziarenka dobrze się sprawdzą jako „łóżeczko” dla świeżo upieczonego łososia lub dopełnienie rozgrzewającego, aromatycznego curry.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana