Artykuł sponsorowany

Jak gotować na gazie i płacić mało?

Jak gotować na gazie i płacić mało?

Choć wydaje się, że nowoczesne kuchnie elektryczne są bardziej ekonomiczne i sprawniejsze energetycznie od klasycznych kuchni gazowych, to jednak zwolenników gotowania na gazie wcale nie ubywa. Używanie gazu do przyrządzania potraw ma swoje tradycje i uważane jest przez profesjonalnych kucharzy za niezastąpione. Dowiedz się, jak gotować na gazie i czy może to być opłacalne.

Gotowanie, pieczenie i grillowanie na gazie

Według opinii wielu osób, w tym wszystkich szefów kuchni gotowanie na gazie jest bardziej naturalne. Zapewnia zdecydowanie lepszy smak potraw i wydobywa z nich pełną głębię wszystkich walorów. Dlatego w profesjonalnych kuchniach do przygotowywania dań nadal stosuje się palniki zasilane gazem. Oczywiście wszędzie tam, gdzie możliwy jest dostęp do miejskiej lub gminnej sieci gazowej, używa się gazu ziemnego. Natomiast w miejscach pozbawionych takiej możliwości do zasilania urządzeń domowych stosuje się gaz propan-butan w butlach. Można go wykorzystać do gotowania na kuchenkach gazowych, pieczenia w piekarnikach i opiekaczach, a także w nowoczesnych grillach gazowych.

Jakie są zalety gotowania na gazie propan-butan?

Jak przekonują przedstawiciele dostawcy gazu propan-butan Bar-Gaz, zajmującego się sprzedażą gazu płynnego w regionie Sieradza, gotowanie na gazie jest nie tylko oszczędne i wygodne, ale także dzięki wysokiej kaloryczności gazu płynnego bardziej efektywne. Gaz propan-butan jest gazem czystym, nie zanieczyszcza więc jedzenia i pozwala na utrzymanie wysokiej temperatury podczas gotowania. Dobrej jakości gaz w butlach umożliwia stabilny płomień palników gazowych, co ma bardzo duże znacznie podczas termicznej obróbki jedzenia. Gotowanie na gazie jest stosunkowo tanie, zwłaszcza gdy przestrzega się pewnych zasad i reguł.

Jak ekonomicznie gotować na gazie?

Aby gotowanie na gazie było jeszcze bardziej ekonomiczne warto zastosować kilka zasad, które mogą w zdecydowany sposób obniżyć zużycie gazu. Są to następujące zalecenia:

  • Gotuj na palniku odpowiedniej wielkości, tak by płomień nie wychodził poza obwód garnka.
  • Gotuj pod przykryciem, a przyspieszysz gotowanie.
  • Używaj tylko czystych i nieprzypalonych garnków, w innym wypadku gotowanie będzie trwało dłużej.
  • Wodę gotuj w czajniku z gwizdkiem – wyłączysz gaz tuż po zagotowaniu wody.
  • Nie sól przed gotowaniem, ponieważ osolona woda potrzebuje do zagotowania większej ilości energii.
  • Używaj do gotowania stalowych garnków.

Stosując się do tych reguł można, jak przekonują specjaliści, zmniejszyć rachunki za gaz nawet o kilka procent. Warto!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.