Ile kalorii mają ziemniaki?
W polskim społeczeństwie od dawna funkcjonuje tzw. mit tuczącego ziemniaka. W rzeczywistości jednak ziemniaki wcale nie są bardzo kaloryczne i można kreatywnie wkomponować je w zdrową dietę. Sprawdź, ile tak naprawdę mają kalorii!
Kaloryczność ziemniaków
Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w 100 gramach ziemniaków znajdziemy 77 kcal. Okazuje się zatem, że są one mniej kaloryczne niż banany i może je porównać na przykład z winogronami i czereśniami, powszechnie uważanymi za bardzo zdrowe i nietuczące. Warto także zaznaczyć, że znacznie mniej kaloryczne od ziemniaków późnych (ok. 85 kcal) są ziemniaki wczesne (ok. 69 kcal). Prawda jest taka, że mit tuczącego ziemniaka wcale nie dotyczy samego kartofla, lecz innych składników, które lądują razem z nim na naszych talerzach. Gdy bowiem do ziemniaków dodamy masło, a obok położymy tłustego kotleta, kaloryczność naszego obiadu rzeczywiście wymiernie wzrośnie.
Przetworzone produkty ziemniaczane
Więcej kalorii od zwykłych gotowanych ziemniaków zawierają niestety przetwory ziemniaczane. Ich przybliżona wartość kaloryczna prezentuje się następująco:
- chipsy (ok. 500 kcal);
- frytki (ok. 320 kcal);
- placki ziemniaczane (ok. 270 kcal)
- pyzy (ok. 150 kcal);
- kopytka (ok. 150 kcal).
Jeśli zatem zależy nam na ograniczeniu ilości kalorii, to powinniśmy postawić na tradycyjne gotowane ziemniaki. Najlepiej gotować je na parze lub w mundurkach. Świetnie mogą sprawdzić się także sałatki z ziemniakami oraz zupy ziemniaczane. Ważne jest też, żeby ziemniaki były świeże, np. pochodziły z polskiego gospodarstwa rolnego Stanisława Kuduka z Raciborowic Górnych. Dietetycy bardzo często podkreślają jednak, że nie produktów „dobrych” i „złych”, zatem możemy sięgać także po frytki i kopytka, kluczem jest jednak odpowiednie wkomponowanie ich w całość naszej diety.
Dietetycy o ziemniakach
Podsumowując, ziemniaki nie są bardzo kaloryczne oraz mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Szczególnie że mają one wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi równoważą kwasotwórcze działanie mięsa na układ trawienny. Zawierają także dużo potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu, mikroelementów kluczowych dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Mogą być także cennym źródłem witamin, przede wszystkim witaminy C, a także A, B1, B2, B3, B6 i PP. Firmy zajmujące się sprzedażą ziemniaków mogą zatem odetchnąć z ulgą. W czasach, gdy coraz bardziej zwracamy uwagę na zdrowe odżywianie, swojskie warzywa nie powinny zniknąć z naszych stołów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana