Czy mąka z płaskurki jest zdrowsza od zwykłej mąki pszennej?
W związku z tym, że coraz bardziej świadomie podchodzimy do tego, co jemy, poznajemy coraz więcej produktów spożywczych i ich właściwości. Czasem łatwo się w tym wszystkim pogubić, zwłaszcza że wiedzę czerpiemy z różnych źródeł, a do tego istnieje wiele szkół zdrowego żywienia. W naszym artykule przyjrzymy się bliżej mące z płaskurki i przeanalizujemy, czy rzeczywiście jest ona zdrowsza od zwykłej mąki pszennej.
Historia płaskurki
Płaskurka to odmiana pszenicy orkiszowej, którą uprawiano już w starożytności - w starożytnej Mezopotamii była uprawiana na szeroką skalę. Płaskurka to jedno z pierwszych tzw. udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie. Polska nazwa tej pszenicy nawiązuje do kształtu jej kłosów: są płaskie, podobne do jęczmienia. Początki rolnictwa w naszym kraju związane są właśnie z uprawą płaskurki. Niektóre źródła mówią, że płaskurka była u nas uprawiana około 2 tys. lat przed naszą erą, o czym świadczą odnalezione nasiona płaskurki w jaskiniach w okolicach Ojcowa.
Charakterystyka płaskurki jako zboża
Płaskurka doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej w Polsce. Jest niezwykle odporna na choroby, szkodniki i wszelakie niedogodności klimatyczne. Podobnie jak orkisz ma twardą łuskę, która chroni wnętrze ziaren. Nie wymaga więc stosowania chemicznych środków ochrony roślin, pestycydów, nawozów, czy innych dodatków - a wręcz przeciwnie, płaskurka nie toleruje obcych dodatków w glebie. Już same informacje o płaskurce brzmią zachęcająco, prawda?
Właściwości lecznicze płaskurki
Czy mąka z płaskurki jest zdrowsza od zwykłej mąki pszennej? - Na to pytanie uzyskaliśmy odpowiedź od fachowców z firmy DIOGRA z Zatora, którzy opowiedzieli nam o właściwościach leczniczych płaskurki. W składzie płaskurki znajdziemy duże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych, jak cynk, fosfor, magnez, potas i żelazo. Do tego płaskurka dostarcza naszemu organizmowi około 3-4 razy więcej beta-karotenu niż pszenica zwyczajna. Mąka z płaskurki jest więc na pewno zdrowsza od zwykłej mąki pszennej. Mąka z płaskurki jest bogata nie tylko wymienione już składniki, ale też w witaminę E, B1, PP oraz kwas pantotenowy. Mąka z płaskurki zawiera znacznie mniej glutenu niż mąka ze współczesnej pszenicy. Podsumowując temat, możemy powiedzieć, że spożywanie produktów z mąki z płaskurki pomaga nam chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszyć ryzyko chorób serca. To wszystko podnosi naszą odporność, o którą szczególnie powinniśmy przecież dbać!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana