Artykuł sponsorowany

Czy mąka z płaskurki jest zdrowsza od zwykłej mąki pszennej?

Czy mąka z płaskurki jest zdrowsza od zwykłej mąki pszennej?

W związku z tym, że coraz bardziej świadomie podchodzimy do tego, co jemy, poznajemy coraz więcej produktów spożywczych i ich właściwości. Czasem łatwo się w tym wszystkim pogubić, zwłaszcza że wiedzę czerpiemy z różnych źródeł, a do tego istnieje wiele szkół zdrowego żywienia. W naszym artykule przyjrzymy się bliżej mące z płaskurki i przeanalizujemy, czy rzeczywiście jest ona zdrowsza od zwykłej mąki pszennej.

Historia płaskurki

Płaskurka to odmiana pszenicy orkiszowej, którą uprawiano już w starożytności - w starożytnej Mezopotamii była uprawiana na szeroką skalę. Płaskurka to jedno z pierwszych tzw. udomowionych zbóż na Bliskim Wschodzie. Polska nazwa tej pszenicy nawiązuje do kształtu jej kłosów: są płaskie, podobne do jęczmienia. Początki rolnictwa w naszym kraju związane są właśnie z uprawą płaskurki. Niektóre źródła mówią, że płaskurka była u nas uprawiana około 2 tys. lat przed naszą erą, o czym świadczą odnalezione nasiona płaskurki w jaskiniach w okolicach Ojcowa.

Charakterystyka płaskurki jako zboża

Płaskurka doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej w Polsce. Jest niezwykle odporna na choroby, szkodniki i wszelakie niedogodności klimatyczne. Podobnie jak orkisz ma twardą łuskę, która chroni wnętrze ziaren. Nie wymaga więc stosowania chemicznych środków ochrony roślin, pestycydów, nawozów, czy innych dodatków - a wręcz przeciwnie, płaskurka nie toleruje obcych dodatków w glebie. Już same informacje o płaskurce brzmią zachęcająco, prawda?

Właściwości lecznicze płaskurki

Czy mąka z płaskurki jest zdrowsza od zwykłej mąki pszennej? - Na to pytanie uzyskaliśmy odpowiedź od fachowców z firmy DIOGRA z Zatora, którzy opowiedzieli nam o właściwościach leczniczych płaskurki. W składzie płaskurki znajdziemy duże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych, jak cynk, fosfor, magnez, potas i żelazo. Do tego płaskurka dostarcza naszemu organizmowi około 3-4 razy więcej beta-karotenu niż pszenica zwyczajna. Mąka z płaskurki jest więc na pewno zdrowsza od zwykłej mąki pszennej. Mąka z płaskurki jest bogata nie tylko wymienione już składniki, ale też w witaminę E, B1, PP oraz kwas pantotenowy. Mąka z płaskurki zawiera znacznie mniej glutenu niż mąka ze współczesnej pszenicy. Podsumowując temat, możemy powiedzieć, że spożywanie produktów z mąki z płaskurki pomaga nam chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszyć ryzyko chorób serca. To wszystko podnosi naszą odporność, o którą szczególnie powinniśmy przecież dbać!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.