Czym charakteryzuje się porcelana Karolina?
Zakłady Porcelany Stołowej „Karolina” należą do ścisłej czołówki europejskich producentów porcelany. To przedsiębiorstwo szczyci się wieloletnią tradycją i ogromnym doświadczeniem, dzięki czemu produkowana przez nie porcelana charakteryzuje się najwyższą jakością i niezmiennie zachwyca pięknym wyglądem, niezwykłą funkcjonalnością i precyzją wykonania. Poznaj historię „Karoliny” i dowiedz się, jak dolnośląski zakład zawojował świat.
Krótka historia Zakładów Porcelany Stołowej „Karolina”
Jaworzyna Śląska, niewielkie dolnośląskie miasteczko, jest znana z dwóch rzeczy: Muzeum Przemysłu i Kolejnictwa oraz Zakładów Porcelany Stołowej „Karolina”. Historia tych ostatnich sięga drugiej połowy XIX wieku, gdy Jaworzyna należała do Niemiec i nazywała się Königszelt, co oznacza „namiot króla”, ponieważ w czasach wojny siedmioletniej stacjonował tu król Prus, Fryderyk II Wielki. Sto lat później, w roku 1860, niemiecki przedsiębiorca Traugott Silber założył fabrykę porcelany znaną jako Porzellanfabrik Königszelt.
Fabryka odnosiła duże sukcesy, a jej wyroby prezentowano między innymi na Wystawie Światowej w Wiedniu w 1873 roku, gdzie zdobyły wyróżnienie. Po II wojnie światowej zakład przeszedł w ręce polskie i został znacjonalizowany, a w roku 1954 nazwano go „Karolina”. Kolejny przełom nastąpił na początku lat 90., gdy fabryka została sprywatyzowana. Jej udziałowcami są byli i obecni pracownicy.
Porcelana Karolina – niekwestionowana jakość i trwałość
Tak długa tradycja przekłada się na ogromne, zbierane latami doświadczenie w produkowaniu najlepszej porcelany. Nic więc dziwnego, że porcelana Karolina cieszy się uznaniem na całym świecie, między innymi w Stanach Zjednoczonych i Egipcie. Jest nie tylko piękna, ale i praktyczna, ponieważ tworzy się ją z myślą o potrzebach użytkowników – zarówno indywidualnych, jak i restauracjach czy stołówkach. I tak talerze charakteryzują się wyjątkową stabilnością dzięki nowoczesnej metodzie ich wytwarzania – prasowaniu izostatycznemu. Można bez obaw ustawiać je w wysokich stosach, oszczędzając w ten sposób mnóstwo miejsca.
Porcelana produkowana w Jaworzynie jest odporna na intensywne użytkowanie, a naczynia wyróżniają się specjalnie wzmocnionymi brzegami. Co ważne, jest wytwarzana z ekologicznych materiałów: kaolinów, skaleni i kwarców. Proces produkcji gwarantuje stałość i jednolitość koloru, dzięki czemu naczynia o różnych fasonach można ze sobą łączyć.
Zalety wyrobów z porcelany Karolina
Zalety prawdziwej porcelany o wysokiej jakości są nie do przecenienia. Spieczenie obniża jej nasiąkliwość do zera, co chroni przed zabrudzeniem. Ponadto jest odporna na skrajne temperatury, nie zniszczy się nawet włożona do piekarnika czy zamrażarki – przekonuje specjalista z Hurtowni porcelany i szkła Ap-Pol.
Porcelana Karolina nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością, można bez obaw myć ją w zmywarce i wkładać do mikrofalówki. Co więcej, odznacza się najwyższą, piątą klasą łatwości mycia, a to oznacza, że tłuszcz czy resztki sosu zmywają się bez problemu. Ponieważ porcelana ma niską przewodność cieplną, temperatura potraw dłużej się utrzymuje, a zupa czy kawa nie wystygną zbyt szybko. Do wielu zalet porcelany Karolina trzeba doliczyć twarde szkliwo odporne na zarysowania. Wszystko razem sprawia, że wyroby z Jaworzyny można intensywnie użytkować przez naprawdę długi czas.
Czym jest Fine Bone China?
FBC, czyli Fine Bone China, to jedyna w swoim rodzaju porcelana w kolorze kości słoniowej produkowana w Polsce wyłącznie przez Zakłady Porcelany Stołowej „Karolina”. To prawdziwa duma jaworzyńskiej fabryki. I nic dziwnego, bo produkcja porcelany écru wymaga profesjonalnego zaplecza – zaawansowanej technologii i dobrej organizacji pracy.
Uzyskanie porcelany w charakterystycznym ciepłym odcieniu jest znacznie trudniejsze niż produkcja białej ceramiki tego rodzaju. Niezbędne są najszlachetniejsze kaoliny poddane starannej selekcji oraz wypalanie w temperaturze sięgającej 1220°C. Powstała w ten sposób porcelana cieszy się niesłabnącą popularnością, a do najczęściej wybieranych fasonów należą Hiruni, Castel i Claudette.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana