Czym są osłonki barierowe do żywności?
Osłonki barierowe służą do opakowywania wyrobów wędlin domowych oraz przemysłowych. Dzięki swoim właściwościom z powodzeniem mogą służyć jako zamiennik szynkowaru. Można nimi zastąpić naturalne osłonki, takie jak jelita. Powszechnie są stosowane w przemyśle zajmującym się drobiarstwem, ale są również popularne wśród miłośników domowych wyrobów mięsnych. Co warto o nich wiedzieć?
Właściwości osłonek barierowych
Osłonki barierowe mogą się składać z kilku warstw. Najbardziej popularne są jednowarstwowe, pięciowarstwowe oraz siedmiowarstwowe. Są to osłonki poliamidowe, więc ich zaletą jest to, że są termokurczliwe. Składnikiem warstwy wewnętrznej jest poliamid – dzięki jego właściwościom nie dojdzie do rozdzielania się składników farszu pod powierzchnią osłonki. Im więcej jest warstw w osłonce, tym większa ochrona przed dostaniem się pary wodnej i gazów pod jej powierzchnię. Dzięki temu produkt zachowuje świeży aromat i doskonały wygląd aż do trzech miesięcy, a baton wędliny nie będzie się marszczył oraz zachowa swój kształt i będzie przez długi czas gładki. Wędliny w takich osłonkach można parzyć i gotować. Najważniejszymi zaletami takich osłonek są: stała termokurczliwość, bardzo wysoka barierowość dla gazów i aromatów, niska przepuszczalność dla pary wodnej, duża wytrzymałość mechaniczna oraz odporność cieplna. W ofercie takich firm, jak Supravis możemy wybrać kolor osłonki, a nawet zamówić nadruk zdjęcia lub grafiki.
Zastosowanie dla osłonek barierowych
Osłonki barierowe jednowarstwowe znajdują zastosowanie głównie przy produkcji wędlin, takich jak kiełbasy niewędzone czy wyroby wędliniarskie (np. pasztetowa, metka, mielonka, mortadela, szynka czy polędwica). Można je również używać do produktów garmażeryjnych, na przykład salcesonu, kaszanki, wyrobów w galarecie czy serków topionych. Natomiast osłonki mające więcej warstw, czyli pięć albo siedem, można stosować do większej ilości produktów lub zawierających więcej wody, na przykład do zup i sosów. Osłonki pięciowarstwowe do form wykorzystuje się z kolei do produkcji różnego rodzaju bloków mięsnych prasowanych. Osłonki pięciowarstwowe do sterylizacji są stosowane ponadto do produkcji karmy dla zwierząt i do innych produktów wymagających sterylizacji. Należy pamiętać, że osłonki barierowe nie mogą być wykorzystywane przy produkcji wędlin wędzonych. Nie przepuszczają także promieni UV, zapobiegają utracie aromatu i nie dopuszczają do dostania się obcych do farszu. Z powodu swoich licznych zalet i mnogości zastosowań z powodzeniem są stosowane w przemyśle masarskim.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana