Dlaczego regularne jedzenie jest ważne?
Dietetycy zgodnie podkreślają, że regularne spożywanie bogatych w wartości odżywcze posiłków, jest niezwykle ważne. Argumentują, że ma to ogromny wpływ na szybkość pracy naszego metabolizmu, jak również wpływa na zagwarantowanie odpowiednio wysokiego poziomu odporności. W artykule sprawdzamy, co jeszcze przemawia za regularnym jedzeniem?
Klucz do zgrabnej sylwetki
Przyzwyczajenie organizmu do tego, że regularnie zostaje zasilony jedzeniem, tj. o zbliżonych porach, i w podobnych odstępach czasu, sprawia, że naturalne mechanizmy obronne przed głodem się wyłączają. To z kolei sprawia, że nasze ciało nie ma obawy o niedosyt, nie gromadzi zapasów energii w postaci tkanki tłuszczowej, a sam metabolizm pracuje na optymalnym poziomie.
Zapytaliśmy jednego z ekspertów w zakresie doradztwa żywieniowego o sekret zdrowego ciała? Powiedział nam, że regularne posiłki nie tylko pozwalają nam na zachowanie figury, ale przede wszystkim znacznie obniżają ryzyko zapadnięcia na jakieś choroby cywilizacyjne, w szczególności cukrzycę czy choroby wieńcowe. Kapitalna większość schorzeń, na jakie cierpi nasze społeczeństwo, to choroby dietozależne. Duża ilość węglowodanów i niezdrowych cukrów (słodycze, napoje słodzone etc.) wpływa na to, że nasz organizm miotany jest przez duże
zawahania poziomu insuliny, co ma duży wpływ na równowagę gospodarki hormonalnej w naszym ciele. Regularne jedzenie niweluje potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego i pozwala nam na dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości wartości odżywczych w najlepszym dla niego czasie.
Wiele osób, które jedzą nieregularnie albo podejmują krótkotrwałe głodówki, są w stanie w krótkim czasie bardzo mocno wpłynąć na masę swojego ciała. Niestety efekt ten z reguły jest krótkotrwały. W byciu zdrowym nie chodzi o to, aby hartować ciało do granic możliwości tylko dlatego, że chcemy dobrze wyglądać przez dwa tygodnie w roku na urlopie. Zdrowie to przede wszystkim wyrobienie w sobie właściwych nawyków żywieniowych – jedzenie w regularnych odstępach czasu jest jednym z nich.
Jak zaplanować odstępy między posiłkami?
Z uwagi na fakt, iż wysoki poziom insuliny utrzymuje się do około 4 godzin po posiłku, najlepiej spożywać posiłki co minimum 4 godziny. Są osoby, które będą chciały spożywać więcej, a inne mniej posiłków w ciągu dnia. Jest to też zależne od tego ile węglowodanów, tłuszczów i białek jest w danym posiłku. W zależności od tego oraz naszego trybu życia można przyjąć, że:
· osoby, które jedzą stosunkowo dużo węglowodanów, i stosunkowo mało tłuszczów powinny zdecydować się na 4-5 posiłków dziennie,
· osoby, które jedzą dużo tłuszczów, i nie za dużo węglowodanów, powinny zdecydować się na 3 posiłki dziennie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana