Artykuł sponsorowany

Dlaczego stewia stanowi cenne wsparcie przy problemach z nadciśnieniem i cukrzycą?

Dlaczego stewia stanowi cenne wsparcie przy problemach z nadciśnieniem i cukrzycą?

Rynek oferuje wiele substancji słodzących, które stanowią świetną alternatywę dla białego cukru. Można używać ich do kawy, herbaty, ale również wypieków, deserów i przeróżnych dań. Na szczególną uwagę zasługuje stewia, którą otrzymuje się z rośliny Stevia rebaudiana. Pomaga walczyć z otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą. Dlaczego stewia jest tak cennym produktem? Dowiesz się z naszego artykułu.

Stewia – zdrowa alternatywa dla cukru

Stewia to roślina, która w wielu miejscach na świecie stosowana jest jako naturalny słodzik. Swoją ogromną popularność zawdzięcza prozdrowotnym właściwościom, a także zerowej kaloryczności. Dlatego jest tak kochana przez osoby aktywne, odchudzające się, a także będące na specjalistycznych dietach zdrowotnych. Słodycz stewii pobierana jest z liści rośliny przez procesy ekstrakcji, filtracji i odwodnienia. Jest to całkowicie naturalny produkt. Wysokiej czystości ekstrakt zawiera co najmniej 95% glikozydów stewiolowych: steviozydy, stewiolbiozydy, rebaudiozydy A-E, dulcozydy. Warto mieć na uwadze, że same mielone liście stewii są 15 razy słodsze niż powszechnie używany cukier biały, a ekstrakt nawet 350 razy. 

W przemyśle spożywczym stewia w formie słodzika jest popularna dopiero od niedawna. Wykorzystuje się ją do produkcji słodkich produktów o obniżonej kaloryczności. Nie ulega rozpadowi w temperaturze do 2000C, dlatego doskonale sprawdza się w przeróżnych wypiekach. Ponadto jest składnikiem jogurtów, galaretek czy dżemów. W przeciwieństwie do sacharozy nie jest pożywką dla bakterii w jamie ustnej. Dzięki temu nie wpływa na rozwój próchnicy i chorób przyzębia. Niektórzy producenci wykorzystują ją do produkcji środków do higieny jamy ustnej. Wszystkie glikozydy występujące w stewii wydalane są wraz z moczem i żaden z tych składników nie gromadzi się w tkankach organizmu. Badania jednoznacznie wskazują, że stewia nie powoduje alergii i nie jest rakotwórcza.

Stewia, ksylitol czy erytrytol?

Naturalne słodziki coraz częściej goszczące na stołach to również ksylitol i erytrytol. Wraz ze stewią stanowią w pełni naturalne produkty, które z powodzeniem mogą zastąpić biały cukier. Substancje te pochodzenia roślinnego są w pełni bezpieczne dla organizmu człowieka.

  • Ksylitol – niskokaloryczny słodzik pozyskiwany z brzozy, który jest doskonałym substytutem cukru dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Zastępuje cukier w proporcji 1:1, choć ma około 40% kalorii mniej. Ma niski indeks glikemiczny i metabolizowany jest bez użycia insuliny. Pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit, poprawia trawienie i jest prebiotykiem. 
  • Erytrytol – doskonały zamiennik cukru, który wygląda tak samo, jak powszechnie znana sacharoza. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, dlatego jest doskonałym produktem dla diabetyków. Nie zawiera kalorii, a jest w 75% tak słodki, jak cukier biały. Pozyskiwany jest z gliceryny wskutek syntezy przez drożdże.

Wybór między stewią, ksylitolem i erytrytolem zależy w większości od preferencji smakowych. Każdy z tych produktów jest niskokaloryczny i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego cukru. 

Stewia a nadciśnienie

Wiele badań naukowych potwierdza pozytywny wpływ stewiozydu na spadek ciśnienia rozkurczowego i skurczowego, dlatego stewia może być spożywana przez osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. Jest to niezwykle istotne pod kątem otyłości, ponieważ bardzo często obydwa te schorzenia są ze sobą połączone. Chociaż hipotensyjne działanie stewii nie jest jeszcze jednoznacznie potwierdzone, to na pewno warto sięgnąć po nią jako alternatywą dla tradycyjnego cukru białego. Słodzik ten ma ogromną siłę słodzącą, dlatego nawet w niewielkich ilościach zaspokaja potrzebę na coś słodkiego i ułatwia utrzymanie diety niskoenergetycznej.

Stewia w walce z cukrzycą i otyłością

Najważniejszą zaletą stewii jest to, że mimo słodkiego smaku nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Dzięki temu może być bezpiecznie stosowana przez cukrzyków. W leczeniu diabetyków najważniejsze jest wyeliminowanie cukrów o wysokim indeksie glikemicznym, których spożycie przyczynia się do hiperglikemii. Jednak stewia to nie tylko substytut białego cukru. Niektóre badania wskazują, że stewia wpływa na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę. Dalsze prace nad tym tematem mają udowodnić przydatność stewii w zwalczaniu insulinooporności. 

Czy stewia jest bezpieczna?

Stewia, podobnie jak ksylitol czy erytrytol, są dość młodymi produktami, które nie cieszą się jeszcze dużym zaufaniem wśród konsumentów. Czy są jakiekolwiek powody do obaw? Jak mówi pracownik sklepu ze zdrową żywnością NatVita:

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności i Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa zweryfikował do tej pory ponad 200 badań dotyczących bezpieczeństwo stewii. Potwierdziły one, że słodzik ten może być stosowany przez dzieci, dorosłych, a nawet kobiety w ciąży i karmiących piersią. Bardzo często słyszymy, że wiele produktów nie może być stosowanych przez tę ostatnią grupę badanych. W tym wypadku jest zupełnie inaczej. Ponadto dzienne spożycie tego słodzika przez osobę dorosłą wynosi około 12 mg oczyszczonego ekstraktu na kilogram masy ciała. Oznacza to, że 60-kilogramowa osoba mogłaby zjeść nawet 30 opakowań stewii formie słodzika na raz.

Stosowanie stewii jest całkowicie bezpieczne przez osoby w różnym wieku, a co więcej jest to znakomity produkt dla osób dbających o linię, a także zmagających się z nadciśnieniem, cukrzycą czy otyłością. Warto sięgnąć po stewię lub inny naturalny produkt jako substytut białego cukru i wesprzeć swój organizm. Bezapelacyjnie pomaga w walce z nadciśnieniem i cukrzycą. Nawet jeśli jej właściwości lecznicze nie są jeszcze wykorzystywane w farmakologii, to sam fakt zerowej kaloryczności i niskiego indeksu glikemicznego jest ogromną zaletą.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.