Dlaczego warto skosztować wrapów z wołowiną?
Street food stale się rozwija! Coraz więcej dobrych lokali zaczyna serwować wrapy z wołowiną, dzięki czemu ten jeden z najszlachetniejszych gatunków mięsa może pokazać swoją nową, nieco lżejszą twarz. Z tego tekstu dowiesz się, czym charakteryzuje się to proste i nowoczesne danie. Sprawdź, czy to coś dla ciebie.
Czym jest wrap?
Wrap to ogólne pojęcie, które oznacza wszystkie kanapki z płaskiego pieczywa, które wypełnione są nadzieniem. Oznacza to, że wrapem jest zarówno orientalny kebab na cienkim cieście, jak i meksykańskie burrito czy ormiański lawasz. Sama nazwa pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i jest często wykorzystywana przez restauracje fast food. Z racji tego, że rodzaj nadzienia możemy niemalże dowolnie modyfikować, wrapy można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło oraz o każdej porze dnia i nocy. W Polsce największą popularnością cieszą się wrapy z kurczakiem, lecz w wielu miejscówkach, np. w food trucku Chefs on wheels z Bielska-Białej, tworzone są różne alternatywne propozycje, których zdecydowanie warto spróbować.
Zalety wrapa z wołowiną
Wołowina uchodzi za jeden z najszlachetniejszych gatunków mięsa. Smakosze cenią ją nie tylko za smak, lecz także za bardzo ciekawy kolor oraz niepowtarzalną kruchość. Co więcej, jest to także jeden najbardziej odżywczych rodzajów mięsa, który charakteryzuje się dużą zawartością dobrze przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B. Nie wszyscy wiedzą także, że wołowina to również bogate źródło cynku, fosforu i żelaza. W daniach typu street food mięso wołowe najczęściej wykorzystywane było w burgerach. Obecnie się to jednak zmienia i coraz większą popularnością cieszą się także lekkie wrapy.
Niezaprzeczalną zaletą wrapów z wołowiną jest to, że można je zjeść zarówno na lunch czy obiad, jak i na kolację. Bardzo często podawane są one w towarzystwie dodatków pochodzących z kuchni meksykańskiej, gdyż w tamtych rejonach mielone mięso wołowe jest bardzo cenione. Nie jest to jednak reguła. Do wrapa można bowiem włożyć również kotleciki i ulubione warzywa, np. sałatę i pomidora. Z takim daniem świetnie komponują się frytki lub pieczone ziemniaczki. Możliwości jest zatem sporo, a każdy fan klasycznych burgerów z pewnością polubi również wrapy, które są w stanie wydobyć nowy smak z ich ulubionego gatunku mięsa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana