Dobry catering gwarancją udanej imprezy

Usługi cateringowe cieszą się coraz większą popularnością. Propozycja wielu restauracji obejmuje już nie tylko przekąski bankietowe, ale też obiady czy świąteczne specjały. Wybranie odpowiedniej firmy i dopasowanie menu pozwala w prosty i przyjemny sposób zorganizować każde przyjęcie – zarówno dużą imprezę firmową, jak i niewielkie spotkanie rodzinne. Czym kierować się przy wyborze firmy?
Usługi cateringowe – co warto wiedzieć?
Słowo catering wywodzi się z angielskiego czasownika „to cater”, który dosłownie oznacza dostarczać, zaspokajać potrzeby. Jak sama nazwa wskazuje, głównym zakresem działalności tego rodzaju firm jest dostarczanie jedzenia i zaspokajanie potrzeb żywieniowych. To, co kluczowe, to fakt, że potrawy są przygotowywane poza obiektem, w którym będą spożyte – w ramach usługi klienci otrzymują gotowe do serwowania dania.
Początkowo catering był popularny jedynie podczas lotów pasażerskich. Z czasem jego oferta została rozszerzona o liczne przekąski i posiłki serwowane podczas bankietów, przyjęć czy ważnych wydarzeń kulturalnych. - Stosunkowo niedawno usługi te objęły dostarczanie potraw do domów i biur. Obecnie pod pojęciem catering znajduje się cały szereg usług związanych nie tylko z przygotowaniem jedzenia, ale też kompleksową obsługą wydarzeń – wyjaśnia ekspert z restauracji Trzy Po Trzy. Popularność rozwiązania sprawiła, że na rynku pojawiło się wiele firm specjalizujących się w tym zakresie, a każda z nich oferuje nie tylko odmienny zakres potraw, ale przede wszystkim inny zakres usług.
Dlaczego warto wybrać catering na imprezę?
Korzystanie z cateringu jest tak popularne, że stał się on nieodłącznym elementem różnego rodzaju imprez, przyjęć, spotkań i innych prywatnych uroczystości. Tak duże zainteresowanie wynika również z faktu, że pozwala zorganizować przyjęcie w domu, bądź innym, dowolnym miejscu, bez konieczności zapraszania gości do lokalu.
Główną zaletą cateringu na imprezy okolicznościowe jest zminimalizowanie nakładu pracy organizatorów w obszarze gastronomii. Pracownicy wybranego punktu dostarczają gotowe potrawy wraz z zapewnieniem ich właściwej prezentacji, a po zakończeniu spotkania odbierają wszystkie elementy. Rozwiązanie to pozwala:
- zaoszczędzić czas,
- wyeliminować stres związany z gotowaniem,
- zyskać pewność, że zostanie przygotowana odpowiednia ilość jedzenia,
- zaplanować imprezę w przyjemnej atmosferze, nieporównywalnej z powagą, jaka towarzyszy wydarzeniom organizowanym w lokalu.
Co równie istotne – firmy cateringowe zapewniają nie tylko jedzenie, ale też wszystkie naczynia do serwowania, dzięki czemu całość prezentuje się elegancko i funkcjonalnie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana