Dolina Rodanu – miejsce z tradycją
Wina znad Rodanu
Wina z Doliny Rodanu można podzielić dwie grupy, które znacząco różnią się od siebie. I nie tylko z powodu położenia w regionie, także z powodu panujących tam warunków klimatycznych i różnicach w składzie geologicznym gleb, na których uprawiana jest winorośl. Mamy zatem wina z północnej części doliny, gdzie panuje klimat kontynentalny, o ciepłych latach lecz surowych zimach. Producenci z tego regionu skupieni są w zasadzie tylko wokół zboczy rzeki. Słyną głównie z uprawy szczepu Syrah, który wciąż starają się udoskonalić. Raczej nie mieszają szczepów, produkują też niemal tylko czerwone wino. Znaczące apelacje dla północy doliny to: Côte-Rôtie, Condrieu, Château Grille, Cornas, Crozes Hermitage, Hermitage, St-Joseph czy St-Péray. Z kolei dolny Rodan administracyjnie należy do departamentu Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże, co w zasadzie wszystko tłumaczy. Klimat śródziemnomorski zapewnia gorące, suche lato i krótką, łagodną zimę. Dzięki temu producenci mogą uprawiać szeroką paletę szczepów i tworząc kupaże, wykorzystywać najlepsze cechy każdego z nich. W dolnym biegu Rodanu powstają wina czerwone, białe i różowe. Najsłynniejszym producentem regionu jest Châteauneuf-du-Pape, czerwone wino zawierające czasem aż 19 różnych szczepów winorośli (10 szczepów czerwonych i 9 białych winogron). Inne znane apelacje tej okolicy to: Beaumes de Venise, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Coteaux du Tricastin (Grignan-Les Adhemar), Côtes du Ventoux , Côtes du Vivarais, Gigondas, Lirac, Rasteau, Tavel i Vacqueyras. Spoza ścisłej doliny rzeki, ale wciąż zaliczające się do obszaru są: Clairette de Die, Crémant de Die czy Côtes du Luberon. Podsumowując, wina znad Rodanu to trunki, które cechuje świetny stosunek jakości do ceny i bardzo szeroki wybór. Są wśród nich bogate, bardzo eleganckie wina o mocnym i pikantnym smaku, są surowe i proste, są też wina bardziej treściwe, kompozycje smaków szczepów białych i czerwonych winogron oraz lekkie, dobre na każdą okazję. Czerwone, białe i różowe. Bywają nawet musujące!Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana