Inspiracje toskańskie na Twoim stole
Kuchnia włoska uchodzi za jedną z najbardziej lubianych przez wielbicieli dobrego smaku. Różnego rodzaju pasty, pizze czy risotta są daniami uwielbianymi niemal na całym świecie. Wszystkie te osoby, w których guście są typowo włoskie smaki, powinni się pochylić nad kuchnią toskańską, której dotyczą jedynie wybrane dania kuchni włoskiej. Sprawdź, co wyróżnia potrawy toskańskie i które z nich warto spróbować.
Jaka jest specyfika kuchni toskańskiej?
Kuchnia toskańska należy do tych kuchni, które kocha się za oferowanie wyjątkowego smaku potraw i nie można się z nią rozstać, kiedy pozna się jej dania wiodące. Ogólnie kuchnia włoska cieszy się na świecie ogromnym uznaniem. Warto próbować nowych smaków, w ten sposób uczymy się na temat obcych dla nas kultur, a poza tym pobudzamy nasze kubki smakowe do chęci aktywnego podróżowania po różnych smakach świata. Z tego właśnie powodu w naszej restauracji dajemy naszym gościom możliwość poznania rozmaitych kuchni, od kuchni śródziemnomorskiej, aż po kuchnię amerykańską – mówi pracownik restauracji N108 Restaurant&More z Poznania.
Kuchnia toskańska, będąc regionalną kuchnią włoską, charakteryzuje się tym, że ogromne znaczenie ma w niej poszanowanie tradycji, a więc wierność sprawdzonym przepisom. W menu typowym dla kuchni toskańskiej nie znajdziemy raczej zaskakujących innowacji, zaproponowane nam zostaną raczej dania, które są przygotowanie we Włoszech już od bardzo wielu lat. W związku z tym, że smaki Toskanii wynikają z nieustannej pamięci o tradycji kulinarnej tego regionu i dania typowe dla tej lokalizacji przyrządzane są od dawna, w potrawach kuchni toskańskiej wykorzystuje się proste, oczywiste (dla Włochów) składniki. Ważne, by każdy potrzebny składnik do przygotowania dania był ogólnodostępny. Poza tym kuchnię toskańską można poznać po tym, że potrawy do niej należące są pełne oliwy, smaku i soczystości. Smaki toskańskie są barwne, podobnie zresztą jak wygląd oferowanych przez Toskanię dań.
Które dania warto spróbować?
Regionalna kuchnia toskańska jest typowa dla ogólnie pojmowanej kuchni włoskiej, jednak istnieją takie dania, dzięki którym poznać można standardowe smaki Toskanii. Wszyscy ci, którzy chcieliby poznać, jak tak naprawdę smakuje kuchnia toskańska, powinni zamówić w restauracji cacciucco alla livornese – prawdziwie aromatyczną, gęstą zupę rybną. Jest ona dostępna w różnych regionach Włoch, jednak w każdym z nich smakuje inaczej. Typowo toskańska cacciucco alla livornese jest mocno pomidorowa, gdzie na przykład w Ligurii cechują ją silnie wyczuwalne zioła i pikantny smak. Zupa ta jest przygotowywana na czerwonym winie.
Podczas podróży po toskańskich smakach warto też spróbować pappardelle al ragù di cinghiale – danie należące do klasyków kuchni toskańskiej. W typowej wersji jest to makaron pappardelle połączony z mięsem mielonym z dzika, z dodatkiem passaty pomidorowej, warzyw i aromatycznego wina. Pappardelle al ragù di cinghiale pokochają zapewne wszyscy ci, który łączą swoją pasję do makaronu ze szczerym uwielbieniem wobec mięsa.
Chcąc rozsmakować się w kuchni toskańskiej, nie zapominajmy o deserze. Typowym smakołykiem Toskanii jest crostata, czy pyszna tarta, na przykład ze śliwkami. To, co wyróżnia to danie, to nie tylko idealny smak, ale też łatwość przygotowania. Crostatę sporządza się w bardzo nieskomplikowany sposób, być może dlatego jest tak kochana przez Włochów, chociaż nie tylko: ciasto to zyskało uznanie niemal na całym świecie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana