Jak dbać o ekspres do kawy?
Jakość kawy zależy od wielu czynników, przede wszystkim od wybranego gatunku ziaren, ale także od tego, jakim ekspresem dysponujemy i jak o niego dbamy. Profesjonalna pielęgnacja tego sprzętu wpływa bowiem nie tylko na jego żywotność, ale może się także przełożyć na smak przygotowanego napoju. Jeśli więc zależy nam na najlepszej codziennej filiżance kawy i na bezawaryjnym działaniu ekspresu, warto o niego odpowiednio zadbać.
Podstawowe zasady eksploatacji ekspresu do kawy
Pielęgnacja ekspresu rozpoczyna się od codziennych, prozaicznych czynności związanych z rytuałem zaparzania ulubionej filiżanki kawy. Przede wszystkim zawsze trzeba zwrócić uwagę na prawidłowe korzystanie z tego sprzętu i przestrzeganie zaleceń producenta. W szczególności zadbajmy tu o odpowiednią ilość, ale też jakość wody i kawy w zbiornikach. Zaleca się stosowanie wody filtrowanej, co ograniczy proces osadzania się kamienia w ekspresie. Nie bez znaczenia jest także rodzaj dodawanej do ekspresu kawy, która powinna być dobrej jakości i najlepiej pozbawiona dodatków w postaci olejków czy cukrów. Ważne jest również ustawienie urządzenia we właściwym miejscu. Nie powinno się go umieszczać np. w okolicach kuchenki, gdzie wysoka temperatura i wilgoć mogą negatywnie wpływać na stan ekspresu.
Jak czyścić ekspres?
Podstawę konserwacji ekspresu do kawy stanowi jego regularne czyszczenie. To, jak często należy myć to urządzenie i poszczególne jego komponenty, zależy od jego stopnia eksploatacji, a także od konstrukcji samego sprzętu. Użytkowane intensywnie ekspresy do biura zazwyczaj wymagają bowiem więcej uwagi pod tym względem, ale często też posiadają praktyczne udogodnienia. Niektóre nowoczesne urządzenia, np. ekspresy do kawy Jura, wyposażone zostały bowiem w automatyczną funkcję czyszczenia i system powiadamiania o konieczności przeprowadzenia konserwacji. Aby wyczyścić taki ekspres, wystarczy sięgnąć po gotowy preparat, np. w formie tabletki i wybrać odpowiedni program czyszczenia. W ten sposób mniej więcej raz w tygodniu należy umyć jednostkę zaparzającą. Dostępna jest również funkcja automatycznego płukania, dzięki której każdego dnia powinniśmy zadbać o system spieniania mleka. Trzeba również pamiętać o regularnym czyszczeniu pojemnika na fusy, a także samej obudowy ekspresu. Ponadto istotne znaczenie ma również regularne odkamienianie, do czego służą specjalne preparaty w postaci proszku.
Co jeszcze?
Regularne czyszczenie to nie wszystko, zwłaszcza w przypadku intensywnie eksploatowanych urządzeń. W takim wypadku warto przeprowadzać okresowe przeglądy ekspresów do kawy.
Może się bowiem okazać, że niektóre części, np. uszczelki, uległy zużyciu i będą wymagały wymiany. - Mówi ekspert z firmy Caffe Team. - Konieczne może być także smarowanie jednostki zaparzającej.
Pamiętajmy, że regularna konserwacja ekspresu do kawy pozwoli w pełni wykorzystywać potencjał tego urządzenia przez długie lata.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana