Jak działają szybkowary?
W każdej domowej kuchni na co dzień korzysta się z wielu urządzeń i akcesoriów do gotowania i pieczenia różnego typu potraw. Jednym z ciekawszych rodzajów urządzeń do gotowania są szybkowary. Poprzez ich zastosowaniu możliwe jest łatwe przygotowanie potraw z zastosowaniem wysokiego ciśnienia. W naszym artykule opisujemy, jak działają szybkowary, jakie dają możliwości w kuchni oraz jakie są największe zalety ich stosowania.
Jak działa szybkowar?
Szybkowary wyglądem przypominają zwykłe garnki. Znacznie się jednak od nich różnią. Przede wszystkim mają nieco inne, idealnie szczelne pokrywki. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu w nich uszczelek. Pokrywy szybkowarów mają również wbudowane, służące do regulowania wewnątrz ciśnienia, zawory bezpieczeństwa. Gotowanie potraw w szybkowarze możliwe jest dzięki zastosowaniu stale rosnącej wewnątrz naczynia temperatury wytwarzanego ciśnienia. Takie warunki gotowania sprawiają, że przygotowanie smacznej, zdrowej potrawy jest znacznie szybsze niż z wykorzystaniem zwykłych garnków. Żeby szybkowar mógł wytwarzać wysoką temperaturę i wysokie ciśnienie, wcześniej należy do niego wlać odpowiednią ilość wody.
A z jakich materiałów wykonuje się szybkowary? Takie pytanie zadaliśmy naszemu rozmówcy, doradcy klientów ze sklepu online AFG Market, w którym można kupić m.in. bardzo dużo różnego rodzaju kuchennych urządzeń AGD, odpowiedział nam, że:
Szybkowary, czyli garnki ciśnieniowe najczęściej są produkowane ze stali nierdzewnej lub z pokrytego powłoką non-stick aluminium. Istnieje wiele rodzajów tego typu sprzętu kuchennego. Z najprostszych szybkowarów korzysta się na zwykłej kuchence gazowej, kuchence elektrycznej lub na indukcji. Bardziej nowoczesne szybkowary nie wymagają jednak płyty grzewczej, tylko podłącza się je do kontaktu i działają po prostu z wykorzystaniem energii elektrycznej. W naszym sklepie oferujemy przede wszystkim właśnie takie urządzenia. Są one na pewno dużo bardziej praktyczne i można z nich korzystać w różnych warunkach, także np. w trakcie wyjazdu.
Jakie potrawy można przygotować w szybkowarze?
Z użyciem szybkowaru możliwe jest szybkie przygotowanie wielu różnych potraw oraz ich elementów, np. gotowanych warzyw czy ziemniaków. Wykorzystanie w tym celu szybkowaru może skrócić czas np. gotowania ziemniaków z około 15-20 do zaledwie 5-6 minut. Co bardzo ważne, wszystkie przygotowywane w szybkowarze potrawy zachowują odpowiednią wilgotność i w ogóle nie są przesuszone, co się niestety czasami zdarza podczas gotowania w zwykłych garnkach. Wszystkie składniki potraw, które przygotowuje się w szybkowarach zachowują także pełnię smaku i aromatu, a w dodatku mają też ładniejszy, bardziej intensywny kolor.
Dla kogo stworzone są szybkowary?
Szybkowar może być idealnym wyborem przede wszystkim dla osób, które nie mają na co dzień zbyt dużo czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Mogą być też znakomitym wsparciem w trakcie gotowania jednocześnie dużej ilości rzeczy np. na proszony obiad lub na spotkanie świąteczne. W takich przypadkach każdy dodatkowy palnik lub dodatkowe kuchenne urządzenie AGD do gotowania jest na wagę złota. Co równie ważne, w szybkowarze potrawę można przygotować nawet 2-3 razy szybciej niż w piekarniku lub na płycie grzewczej!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana