Jak gotować na gazie i płacić mało?
Choć wydaje się, że nowoczesne kuchnie elektryczne są bardziej ekonomiczne i sprawniejsze energetycznie od klasycznych kuchni gazowych, to jednak zwolenników gotowania na gazie wcale nie ubywa. Używanie gazu do przyrządzania potraw ma swoje tradycje i uważane jest przez profesjonalnych kucharzy za niezastąpione. Dowiedz się, jak gotować na gazie i czy może to być opłacalne.
Gotowanie, pieczenie i grillowanie na gazie
Według opinii wielu osób, w tym wszystkich szefów kuchni gotowanie na gazie jest bardziej naturalne. Zapewnia zdecydowanie lepszy smak potraw i wydobywa z nich pełną głębię wszystkich walorów. Dlatego w profesjonalnych kuchniach do przygotowywania dań nadal stosuje się palniki zasilane gazem. Oczywiście wszędzie tam, gdzie możliwy jest dostęp do miejskiej lub gminnej sieci gazowej, używa się gazu ziemnego. Natomiast w miejscach pozbawionych takiej możliwości do zasilania urządzeń domowych stosuje się gaz propan-butan w butlach. Można go wykorzystać do gotowania na kuchenkach gazowych, pieczenia w piekarnikach i opiekaczach, a także w nowoczesnych grillach gazowych.
Jakie są zalety gotowania na gazie propan-butan?
Jak przekonują przedstawiciele dostawcy gazu propan-butan Bar-Gaz, zajmującego się sprzedażą gazu płynnego w regionie Sieradza, gotowanie na gazie jest nie tylko oszczędne i wygodne, ale także dzięki wysokiej kaloryczności gazu płynnego bardziej efektywne. Gaz propan-butan jest gazem czystym, nie zanieczyszcza więc jedzenia i pozwala na utrzymanie wysokiej temperatury podczas gotowania. Dobrej jakości gaz w butlach umożliwia stabilny płomień palników gazowych, co ma bardzo duże znacznie podczas termicznej obróbki jedzenia. Gotowanie na gazie jest stosunkowo tanie, zwłaszcza gdy przestrzega się pewnych zasad i reguł.
Jak ekonomicznie gotować na gazie?
Aby gotowanie na gazie było jeszcze bardziej ekonomiczne warto zastosować kilka zasad, które mogą w zdecydowany sposób obniżyć zużycie gazu. Są to następujące zalecenia:
- Gotuj na palniku odpowiedniej wielkości, tak by płomień nie wychodził poza obwód garnka.
- Gotuj pod przykryciem, a przyspieszysz gotowanie.
- Używaj tylko czystych i nieprzypalonych garnków, w innym wypadku gotowanie będzie trwało dłużej.
- Wodę gotuj w czajniku z gwizdkiem – wyłączysz gaz tuż po zagotowaniu wody.
- Nie sól przed gotowaniem, ponieważ osolona woda potrzebuje do zagotowania większej ilości energii.
- Używaj do gotowania stalowych garnków.
Stosując się do tych reguł można, jak przekonują specjaliści, zmniejszyć rachunki za gaz nawet o kilka procent. Warto!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana