Jak powstają makarony domowej roboty?
Sprężystość i elastyczność makaronu, a także gwarancja świeżości wszystkich składników, z których powstaje sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na kupno makaronu domowej roboty lub własnoręczne jego przygotowanie. Produkcja popularnej pasty ma także miejsce we włoskich lokalach. Podpowiadamy, dlaczego warto wykorzystać domowy makaron i jak wygląda proces jego produkcji.
Dlaczego warto zrobić domowy makaron?
Decyzja o samodzielnym wykonaniu domowego makaronu wiąże się często z chęcią spróbowania sił i stworzenia produktu ze zdrowych składników, które odpowiadają gustom i upodobaniom konsumenta. Mimo tego, że makarony znajdujące się na półkach popularnych sklepów są smaczne, to produkcja na masową skalę sprawia, że nie zawsze powstają ze składników o najwyższej wartości odżywczej.
Zalety domowej produkcji makaronu doceniają także lokale gastronomiczne, które samodzielnie komponują makaron jajeczny, łącząc tradycyjne składniki z najróżniejszymi dodatkami w postaci szpinaku lub buraków, co zmienia nie tylko smak makaronu, ale także wygląd gotowego produktu. Tym samym makaron staje się oryginalny i zaskakuje klientów, wpływając na finalną ocenę danej restauracji.
Jak wygląda proces produkcji makaronu?
Produkcja domowego makaronu może wyglądać różnie w zależności od tego, czy używana jest do niej maszynka, czy pasta przygotowywana jest ręcznie. Maszynka do makaronu jest urządzeniem niezbędnym dla osób, które nie posiadają zdolności manualnych lub chcą usprawnić cały proces przygotowywania makaronu.
Jak twierdzi ekspert reprezentujący polskiego producenta makaronów Anna: Maszynka do makaronu pozwala na szybkie rozwałkowanie ciasta. Do jego przygotowania zdecydowanie należy używać wyselekcjonowanych składników, takich jak starannie dobrany gatunek mąki, czy wiejskie jaja.
Aby rozpocząć, tworzenie domowego makaronu należy wymieszać mąkę z jajami, oliwą i solą, a następnie wyrobić całość, aż do połączenia wszystkich składników. Kolejnym krokiem jest zagniatanie, gdzie warto pamiętać o tym, aby składać ciasto do środka, co pozwala na uzyskanie jego sprężystości i elastyczności. Po odstawieniu ciasta do lodówki na kilka minut należy je wyjąć i podzielić na części, każdą z nich dokładnie rozwałkować, a następnie suszyć z każdej strony. Rozwałkowane, wysuszone oraz pokrojone w paski ciasto należy wrzucić do osolonego wrzątku. Część ciasta można także włożyć do lodówki lub szczelnie owinąć je folią spożywczą i zamrozić, co pozwoli na użycie pozostałej porcji ciasta w dogodnym momencie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana