Jak powstaje farsz pieczarkowy?
Wiele osób kocha smak pieczarek. Występują one zarówno jako oddzielne danie, jak i jako dodatek do sałatek, pizzy i innych dań. Niektórzy spożywają je na surowo, dodając do sałatek i na kanapki, a inni wolą je zagotowane w wodzie z solą. Przysmakiem są również pieczarki smażone, które najczęściej przybierają formę farszu do krokietów, naleśników i pierogów. Jak przygotować taki farsz?
Jak zrobić farsz z pieczarek?
Przyrządzanie farszu z pieczarek trzeba rozpocząć od dokładnego ich umycia i sprawdzenia, czy nie są robaczywe i miejscami zepsute. Jeżeli tak jest, to trzeba wyciąć takie fragmenty nożykiem. Następnie przychodzi czas na tarcie pieczarek na tarce o dużych oczkach. Tak potarte pieczarki smaży się na patelni. Pieczarki nie potrzebują tłuszczu, bo od razu puszczają wodę, jednak można użyć kilku jego kropel. Smażenie kontynuuje się do wyparowania wody z pieczarek.
W czasie, gdy smażą się pieczarki, na drugiej patelni znajduje się pokrojona w kostkę i posolona cebula. Tutaj konieczne jest dodanie pewnej ilości tłuszczu. Do gotowych pieczarek wrzuca się usmażoną cebulę, a do tego również dodać można około 50 g masła i sól oraz pieprz do smaku.
Do przepisu trzeba nieco więcej niż jeden kilogram pieczarek zakupionych u takiego dystrybutora, jak LOMANIA, oraz dwie cebule. Na farsze nadaje się partia pieczarek różnej wielkości i kondycji, jednak w przypadku, gdy wszystkie pieczarki są pierwszej świeżości oraz o podobnej wielkości, wtedy nadają się na pieczarki faszerowane. Robi się je podobnie, z tym że sam farsz przygotowuje się z trzonków, dodając ulubione przyprawy i dodatki. Natomiast obgotowane w roztworze kapelusze się nim napełnia.
Do czego może się przydać farsz z pieczarek?
Pieczarki w różnych postaciach często znajdują zastosowanie w kuchni. Jest wiele przepisów z ich udziałem i wciąż powstają nowe. Pieczarka ma to do siebie, że pasuje praktycznie do wielu produktów żywnościowych. Dobrze komponuje się z pieczywem, jak też z innymi warzywami. Sam farsz pieczarkowy stosowany jest do wielu potraw. Są to krokiety, zapiekanki, pizza, pierogi, naleśniki oraz wspomniane pieczarki faszerowane. Pieczarki w postaci farszu można położyć na cieście do pizzy, a także po dodaniu kiszonej kapusty i mielonego mięsa, zrobić łazanki.
Farsz pieczarkowy ma ogromne zastosowanie. Praktycznie pomysły na jego wykorzystanie nigdy się nie kończą. Może być nadzieniem do knedli, uszek i mięsnych rolad. Napełnia się nim bułki i paszteciki. Zawsze znacznie dodaje on potrawie nowych walorów smakowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana