Artykuł sponsorowany

Jak powstaje salami?

Jak powstaje salami?

Włoskie salami to smakowita przekąska, która od wieków zdobi stoły nie tylko w tym południowoeuropejskim kraju, ale na całym świecie. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem, których tajemnica tkwi w procesie produkcji tej wyśmienitej włoskiej kiełbasy. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej sposobowi wytwarzania salami, aby zrozumieć, jak ono powstaje, a także jakie są jego główne składniki. Zapraszamy do lektury!

Wybór i przygotowanie mięsa

Podstawą każdego salami jest mięso, które musi być starannie dobranym składnikiem, aby uzyskać optymalny smak i teksturę. W przypadku włoskiego salami najczęściej stosuje się mięso wieprzowe, chociaż można spotkać również wersje z wołowiną lub mieszanką obu rodzajów. W ofercie włoskiego sklepiku Mercatino – tutto italiano można znaleźć również unikatowe salami z dzika. Ważne jest, aby mięso było wysokiej jakości i pochodziło od zwierząt hodowanych w odpowiednich warunkach.

Przed przystąpieniem do produkcji salami włoskiego mięso musi zostać odpowiednio przygotowane. Najpierw zostaje ono oczyszczone z wszelkich kości i chrząstek, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki. W dalszym kroku mięso jest mielone, co pozwala na lepsze wymieszanie się z innymi składnikami i ułatwia proces fermentacji.

Dodawanie przypraw

Kolejnym etapem produkcji włoskiego salami jest dodawanie przypraw, które nadają kiełbasie jej charakterystyczny smak i aromat. Do najpopularniejszych przypraw należą sól, pieprz, czosnek, papryka, kminek oraz różne zioła, takie jak oregano czy bazylia. Bardzo charakterystycznym dodatkiem do włoskiego salami jest tzw. fenkuł czyli koper włoski, wówczas salami takie nosi nazwę finocchiona lub bricciolona. Najbardziej zaś ekskluzywnym dodatkiem  jest czarna trufla do salami tartufo. Przyprawy są starannie dobrane i ważone, aby uzyskać odpowiednią równowagę smaków. Ponadto do mieszanki mięsa dodaje się również kultury bakterii, które są niezbędne podczas procesu fermentacji.

Fermentacja mięsa

Po wymieszaniu mięsa z przyprawami następuje etap fermentacji. Mięso zostaje umieszczone w specjalnych pojemnikach, gdzie pod wpływem bakterii fermentacyjnych zaczyna się proces przekształcania cukrów zawartych w mięsie w kwas mlekowy. Fermentacja trwa zwykle od kilku dni do tygodnia i ma kluczowe znaczenie dla smaku i trwałości salami. W trakcie tego procesu mięso nabiera charakterystycznej kwasowości i intensywnego aromatu.

Napełnianie osłonek

Gdy mieszanka mięsa przeszła już proces fermentacji, można przystąpić do napełniania osłonek za pomocą specjalnej maszyny oraz suszenia kiełbasy przez odpowiedni czas. Jak widzisz, proces produkcji tej wyjątkowej wędliny jest skomplikowany, dlatego ważne jest, by kupować ją wyłącznie w najlepszych delikatesach, takich jak Mercatino – tutto italiano. Dzięki temu będziesz miał pewność, że Twoje salami jest przygotowywane w stu procentach zgodnie z tradycyjną recepturą i cechuje się autentycznym smakiem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.