Jak przechowywać naczynia kuchenne?
Funkcjonalnie urządzona kuchnia musi przewidywać miejsce do przechowywania, nie tylko garnków i patelni, ale również naczyń kuchennych i akcesoriów przeznaczonych do gotowania. Funkcjonalna przestrzeń do przechowywania jest bardzo istotna. W kuchni łatwo jest o nieporządek. Jak zatem przechowywać naczynia, aby w kuchni panował porządek oraz wszystko znajdowało się na swoim miejscu i wyglądało estetycznie?
Nowoczesne systemy kuchenne ułatwiają pracę i pozwalają na wygodne przechowywanie naczyń. Już na etapie aranżacji kuchni warto zdecydować, co i gdzie będziemy przechowywać. Pozwoli nam to na wybór odpowiednich systemów organizacji. Dobrze, aby żadne miejsce nie pozostało niewykorzystane. Szafki, szuflady i półki są bardzo przydatne, a przedmioty kuchenne mają to do siebie, że rozmnażają się w szybkim tempie. Sprawdźmy, gdzie najlepiej przechowywać naczynia!
Sztućce i przybory do przygotowywania potraw
Szafki lub szuflady pod blatem, najlepiej blisko zlewu, to bardzo dobre miejsce na przechowywanie przyborów do przygotowywania potraw i sztućców. Idealne do tego będą szuflady lub szafki cargo, w których możemy zobaczyć całą zawartość po wysunięciu. W płytszych szufladach warto schować sztućce, a w tych głębszych większe przybory. Porządek i ład zagwarantują nam specjalne organizery z przegródkami, dzięki którym szybko i łatwo znajdziemy potrzebne przybory.
Przechowywanie garnków i patelni
Używane są one bardzo często i zajmują dużo miejsca. Wiele z nas przechowuje je w głębokich szafkach, do których trzeba się schylać i szukać odpowiedniego naczynia. Jednak wcale nie musimy tak robić, gdyż na rynku dostępne są narożnikowe szuflady o ergonomicznym kształcie pozwalające na pełne wysunięcie. Systemy narożne pozwalają wykorzystać całą przestrzeń w narożnikach naszej kuchni.
W kuchni coraz więcej osób zwraca uwagę na przechowywanie naczyń, stąd wiele z nas przechodzi na wysuwane platformy, które zapewniają łatwy dostęp do umieszczonych z tyłu szafki garnków i patelni. Szafka cargo z koszem narożnym, w której znajduje się mechanizm pełnego wysuwu to bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie – zauważa specjalista z firmy Inoxa Industrie, która jest producentem akcesoriów meblowych do kuchni.
Przechowywanie talerzy i szklanek
Najpopularniejszym sposobem jest przechowywanie talerzy luzem, najczęściej ułożonych jeden na drugim w górnej lub dolnej szafce. Talerze najlepiej umieścić jest w wysuwanej szufladzie, co pozwoli nam na łatwy dostęp. W przypadku szuflad jednak każdy większy ruch powoduje przesuwanie się naczyń, co powoduje ich zniszczenie. Na pewnie każdy z nas ma w kuchni kilka wyszczerbionych talerzy, nawet jeżeli korzysta z maty antypoślizgowej. W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest zakup szufladowych wkładów, które pozwolą utrzymać talerze w bezruchu, np. w pozycji pionowej. Szklanki, kubki czy filiżanki dobrze jest przechowywać w szafkach górnych przeszklonych lub zabudowanych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana