Jak przygotować bulion wołowy?
Bulion, czyli wywar z mięsa i warzyw bywa podstawą do przygotowania innych dań takich, jak zupy czy sosy. Dobrze jest przygotować wcześniej esencjonalny, pełen wartości odżywczych domowy bulion. Szczelnie zamknięty w słoiku może on przebywać w lodówce nawet do tygodnia. Jedną z tajemnic przygotowania idealnego bulionu, jest długie i niezbyt intensywne gotowanie mięsa i kości wołowych. W jaki sposób zrobić dobry bulion?
Jaki jest przepis na bulion domowy?
Pierwszą i chyba najważniejszą zasadą gotowania bulionu jest to, aby działo się to powoli i wystarczająco długo. W przeciwnym razie będzie on mętny. Zaleca się, aby bulion wołowy gotował się co najmniej 3 godziny.
Na bulion wołowy najlepszy jest szponder, mostek lub goleń. Do tego wszystkiego dodaje się jarzyny i przyprawy. Najlepiej więc przygotować wcześniej marchewkę, pietruszkę, pora, selera, dwa liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i cebulę. Do tego przydadzą się przyprawy, czyli sól i pieprz. Niektórzy mają swoje ulubione dodatki do bulionu, takie jak na przykład lubczyk lub tymianek.
Jeżeli w kuchni korzysta się z gotowych bulionów firm takich, jak GOODJO, które są czystymi wywarami bez przypraw, to zakup mięsa wołowego jest już zbyteczny. Takie gotowe buliony powstają dzięki długotrwałemu gotowaniu mięsa i kości, są w pełni naturalne i zdrowe. Trzeba tylko do nich dodać wszystkie potrzebne warzywa i przyprawy według własnych preferencji smakowych.
Jak gotować bulion?
Bulion gotuje się w ten sposób, aby jego powierzchnia ledwie „mrugała”. Najpierw gotuje się mięso i kości nastawiając dużą moc panika. Gdy bulion zacznie się gotować, palnik trzeba przykręcić i zdjąć łyżką z powierzchni powstałe szumowiny. W tej chwili jest czas na dodanie pokrojonych warzyw i przypraw. Zasadą jest, że podczas gotowania na każde 250 g mięsa używa się 500 ml wody.
Czy warto korzystać z gotowych bulionów wołowych?
Gotowy wywar wołowy, jest polecany wszystkim, którym na sercu leży zdrowe żywienie. Szczególnie osobom, którym zależy na poprawie stanu stawów, skóry, włosów i paznokci. Buliony powstają dzięki kilkunastogodzinnemu gotowaniu kości i mięsa, dzięki czemu powstała zawiesina zawiera same dobre składniki, w tym dobrze przyswajalny kolagen.
Taki bulion wołowy zawiera śladowe ilości tłuszczu, ponadto nie ma w nim glutenu, laktozy i GMO. To czyni z niego pełnowartościowy produkt polecany każdemu, kto stosuje zdrową i zrównoważoną dietę. W tej grupie są zarówno sportowcy, dzieci i osoby starsze. Warto więc sięgać po gotowe wywary, pod warunkiem jednak, aby były one dobrej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana