Jak właściwie dbać o czystość okapu kuchennego ze stali nierdzewnej?
Okapy ze stali nierdzewnej to najlepszy wybór dla gastronomii. Są wykonane z odpornego na trudne warunki panujące w kuchni materiału, który łatwo się czyści. Higiena w kuchni restauracyjnej to wymóg bezpieczeństwa, konieczność niepodlegająca dyskusji. Wyposażenie kuchenne powinno maksymalnie ułatwiać sprzątanie, ponieważ kucharze i kelnerzy w kuchni restauracyjnej nie mają czasu na zbędne czynności. Czym szybko i prawidłowo wyczyścić okap kuchenny ze stali nierdzewnej?
Ekspert z firmy Alkos:
Sprzęt kuchenny wykonany ze stali nierdzewnej długo zachowuje swoją estetykę, jeżeli jest właściwie pielęgnowany. Aby nie porysować, gładkiej powierzchni należy używać odpowiednich ścierek i detergentów.
Okap kuchenny – dlaczego trzeba czyścić regularnie?
Okap jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni. Porządny powinien skutecznie wyciągać opary, w tym zapachy gotowania. Okap przyczynia się do lepszej jakości powietrza w pomieszczeniu. Ponieważ pochłania zanieczyszczenia, sam brudzi się dosyć szybko. Nie jest to zwykły brud, a lepka tłusta maź. Właściwa dbałość o czystość okapu powinna obejmować zewnętrzną obudowę oraz filtr przeciwtłuszczowy.
Mechanizm działania pozwala podzielić okapy na te, które wyprowadzają powietrze na zewnątrz poprzez kanały wentylacyjne oraz na te, które filtrują powietrze i oddają je z powrotem do pomieszczenia. W przypadku tych drugich szczególnie ważne jest regularne właściwe oczyszczanie, aby powietrze w kuchni nie pachniało zużytym tłuszczem, połączonym z kurzem i innymi drobnoustrojami. Zanieczyszczony okap może być zagrożeniem dla zdrowia zarówno pracowników, jak i klientów restauracji, a także domowników – okapy są przecież stałym wyposażeniem domowych kuchni.
Stal nierdzewna jest doskonałym materiałem na okap, ponieważ łatwo się czyści. Jest odporna na działanie środków chemicznych. Okap ze stali nierdzewnej trzeba czyścić regularnie, stosując odpowiednie ścierki i produkty czyszczące – jakie?
Jak czyścić okap kuchenny ze stali nierdzewnej?
Właściwe dbanie o czystość okapu kuchennego należy rozpocząć od wyznaczenia harmonogramu czyszczenia. Większość lokali gastronomicznych nie zatrudnia dodatkowego personelu do sprzątania, ponieważ jest to nieopłacalne. Obowiązek dbania o czystość w kuchni spada na kucharzy. Przy natłoku pracy wszelkie usprawnienia są na wagę złota. W domowych warunkach warto czyszczenie przeprowadzić raz na miesiąc. W profesjonalnych kuchniach okap należy poddać czyszczeniu nawet kilka razy w tygodniu.
Do czyszczenia stalowego okapu kup specjalistyczny środek do pielęgnacji stali nierdzewnej. W mgnieniu oka rozpuści tłuszcz, bez potrzeby zgubnego w skutkach szorowania. Chociaż odporna na wszelkie zniszczenia, stal ulega powierzchownym zarysowaniom, co wpływa na jej wygląd. Aby uniknąć zarysowań, wybierz silniejszy detergent, ale miękką ściereczkę. Filtry przeciwtłuszczowe wyczyść, namaczając je uprzednio w ciepłej wodzie z detergentem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana