Jak wybrać odpowiednią śmietankę tortową?

Nie tylko mleko
Oprócz mleka w większości śmietanek znajdziemy różnego rodzaju dodatki poprawiające ich właściwości, przede wszystkim zagęszczające i zapobiegające rozwarstwieniu. Ważne, by nie było ich w składzie wiele. Mogą to być pektyny (oznaczane skrótem E440), modyfikowana chemicznie skrobia ziemniaczana bądź kukurydziana, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) albo karagen (E407). Jak donoszą irlandzkie źródła historyczne, tej ostatniej substancji, pozyskiwanej z czerwonych alg morskich, używano do zagęszczania produktów mlecznych już 600 lat temu! Również dziś uważana jest za bezpieczny dodatek do żywności, a znajdziemy ją chociażby w śmietance wytwarzanej przez „ROTR” Spółdzielnię Mleczarską w Rypinie.Jak ubić śmietankę
Ubicie śmietanki na sztywną masę, którą można przełożyć tort lub dodać do deseru, potrafi być wyzwaniem, zwłaszcza dla kuchennych nowicjuszy. Ryzyko dotyczy zwłaszcza tzw. zwarzenia się śmietanki, czyli oddzielenia się od tłuszczu. To całkowicie normalne – przecież właśnie na drodze ubijania śmietanki otrzymuje się masło! Jeśli jednak zamiast masła wolimy przygotować słodki krem, należy pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, zarówno śmietanka jak i miska, w której będziemy ją ubijać (a najlepiej także trzepaczka lub końcówki miksera), powinny być schłodzone. Kiedy po pewnym czasie ubijania na wysokich obrotach śmietanka zacznie gęstnieć, należy zmniejszyć moc miksera, natomiast kiedy będzie już sztywna (np. uformowany z niej czubek zachowa przez chwilę swój kształt), miksowanie należy przerwać. Jeśli do bitej śmietany chcemy dodać roztopioną czekoladę, zmiksowane owoce lub sok, musimy wymieszać całość łyżką. Pamiętajmy też, że ryzyko zwarzenia śmietanki wzrasta, jeśli łączymy kilka jej rodzajów, a także gdy mieszamy kilka jej porcji, z których każda ma inną temperaturę. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Reg-Drób Centrum Drobiowe
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt woj. mazowieckie05-091 Ząbki, Piłsudskiego 180
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Kawa, herbata woj. mazowieckie05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10
-
JAR Aromaty sp. z o. o.
Produkcja spożywcza - artykuły, dodatki woj. mazowieckie01-919 Warszawa, Wólczyńska 238