Artykuł sponsorowany

Jak wybrać odpowiednią śmietankę tortową?

Jak wybrać odpowiednią śmietankę tortową?
Śmietanka tortowa, śmietanka kremowa, śmietana kremówka lub po prostu śmietanka – niektórzy mogą stracić głowę już na poziomie nazewnictwa. A do tego jeszcze półki sklepowe z nabiałem potrafią nieraz ciągnąć się na wiele metrów… Jak się w tym wszystkim połapać i spośród całego mnóstwa produktów wybrać ten idealny do ciast i deserów? Podpowiadamy w poniższym artykule! Na początku warto uświadomić sobie, jaka jest różnica między śmietanką a śmietaną. Otóż drugą uzyskuje się, dodając do tej pierwszej odpowiednie szczepy kultur bakterii mlekowych. Dzięki temu staje się ona nieco bardziej kwaśna. Śmietanka jest zatem słodsza od śmietany i dlatego to jej właśnie najlepiej użyć do wyrobu kremów tortowych i innych pyszności. Zarówno śmietana, jak i śmietanka mogą mieć konsystencję gęstszą bądź rzadszą. Trudno to ocenić, stojąc przed sklepową półką pełną zamkniętych opakowań, ale nie ma się co przejmować. Znacznie bardziej istotna jest zawartość tłuszczu, wyraźnie oznaczona stosowną liczbą. Im go więcej, tym lepiej – jeśli chcemy ubić śmietankę na sztywno. 30% tłuszczu to niezbędne minimum, aby uzyskać pożądany efekt.

Nie tylko mleko

Oprócz mleka w większości śmietanek znajdziemy różnego rodzaju dodatki poprawiające ich właściwości, przede wszystkim zagęszczające i zapobiegające rozwarstwieniu. Ważne, by nie było ich w składzie wiele. Mogą to być pektyny (oznaczane skrótem E440), modyfikowana chemicznie skrobia ziemniaczana bądź kukurydziana, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) albo karagen (E407). Jak donoszą irlandzkie źródła historyczne, tej ostatniej substancji, pozyskiwanej z czerwonych alg morskich, używano do zagęszczania produktów mlecznych już 600 lat temu! Również dziś uważana jest za bezpieczny dodatek do żywności, a znajdziemy ją chociażby w śmietance wytwarzanej przez „ROTR” Spółdzielnię Mleczarską w Rypinie.

Jak ubić śmietankę

Ubicie śmietanki na sztywną masę, którą można przełożyć tort lub dodać do deseru, potrafi być wyzwaniem, zwłaszcza dla kuchennych nowicjuszy. Ryzyko dotyczy zwłaszcza tzw. zwarzenia się śmietanki, czyli oddzielenia się od tłuszczu. To całkowicie normalne – przecież właśnie na drodze ubijania śmietanki otrzymuje się masło! Jeśli jednak zamiast masła wolimy przygotować słodki krem, należy pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, zarówno śmietanka jak i miska, w której będziemy ją ubijać (a najlepiej także trzepaczka lub końcówki miksera), powinny być schłodzone. Kiedy po pewnym czasie ubijania na wysokich obrotach śmietanka zacznie gęstnieć, należy zmniejszyć moc miksera, natomiast kiedy będzie już sztywna (np. uformowany z niej czubek zachowa przez chwilę swój kształt), miksowanie należy przerwać. Jeśli do bitej śmietany chcemy dodać roztopioną czekoladę, zmiksowane owoce lub sok, musimy wymieszać całość łyżką. Pamiętajmy też, że ryzyko zwarzenia śmietanki wzrasta, jeśli łączymy kilka jej rodzajów, a także gdy mieszamy kilka jej porcji, z których każda ma inną temperaturę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.