Jak zrobić naleśniki? Najlepszy przepis
Mogą być puchate i chrupiące z wierzchu albo cieniutkie i elastyczne. Podaje się je na słodko i na słono. Naleśniki, bo o nich mowa, mogą stanowić sycące danie obiadowe albo pyszny deser, wszystko zależy od tego, czym się je wypełni. Trzeba jednak przyznać, że choć przygotowanie ich nie wydaje się skomplikowane, to jednak nie każdy potrafi usmażyć naleśniki idealne. Poznaj więc najlepszy przepis na naleśniki, które zawsze wychodzą.
Jak zrobić naleśniki? Co robić, czego unikać
Naleśniki mogą być różne. W zależności od tego, jakie się preferuje, dobiera się odpowiednie proporcje składników. Jest jednak kilka ogólnych ważnych zasad, których należy się trzymać, żeby naleśniki były smaczne i rumiane. Można je podzielić na dwie grupy – rzeczy, których należy unikać i takie, które są niezbędne.
Koniecznie pamiętaj, żeby:
- dodawać składniki w odpowiedniej kolejności – jeśli naleśniki mają się udać, nie może być w nich grudek. Zasada jest taka, że najpierw łączymy w misce wszystkie mokre składniki, potem przesiewamy do nich mąkę i wszystko dokładnie mieszamy,
- dać ciastu czas na dobre związanie składników – najlepiej przykryć pojemnik folią i odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny,
- użyć odpowiedniej patelni – bez uszkodzeń w powłoce, na której się smaży i o równej powierzchni.
Unikaj:
- źle dobranej mąki – najlepsze na naleśniki są mąki pszenne typu 450, 500 lub 550. Jeśli je wybierzesz, ciasto będzie delikatne, ale łatwe do smażenia,
- nadmiaru oleju do smażenia – najlepiej przed każdym smażeniem posmarować patelnię olejem przy pomocy silikonowego pędzla. Nie stosuj dużej ilości tłuszczu,
- niedogrzanej patelni – ciasto naleśnikowe należy smażyć na silnie rozgrzanej patelni.
Powyższe zasady pomogą Ci zrobić naleśniki idealnie dosmażone i gładkie. Jeśli jednak nie masz czasu albo ochoty, żeby przygotowywać je samodzielnie, możesz wybrać się do klimatycznej restauracji Z Pieca i Gara w Warszawie i tam spróbować przepysznych naleśników szefa kuchni.
Najlepszy przepis na naleśniki
Ogólne zasady już znasz, teraz czas, żeby poznać przepis na naleśniki, które zawsze wychodzą.
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. wody – najlepsza będzie gazowana,
- 2 jajka,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Do miski wlej wodę, mleko i wbij 2 jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przez sito przesiej do miski z mokrymi składnikami mąkę i dodaj szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładką masę i odstaw na pół godziny do lodówki. Potem pozostaje je usmażyć na rozgrzanej patelni. Smacznego!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana