Jakie są najpopularniejsze chińskie dania?
Trudno jednoznacznie sklasyfikować chińską kuchnię – ponieważ Chiny to kraj niezwykle rozległy, z bogatą oraz zróżnicowaną kulturą. Istnieją jednak dania, które większości z nas skojarzą się z Państwem Środka, takie jak sajgonki lub smażony ryż. To jednak niejedyne wśród najpopularniejszych chińskich dań. Przyjrzyjmy się bliżej potrawom, które przybliżą nam smak i aromat Dalekiego Wschodu.
Sajgonki, czyli „chińskie krokiety”
Oczywiście określenie sajgonek „krokietami” nie jest do końca prawidłowe, jednak dla osób, które nigdy nie jadły tego dania, w taki sposób najłatwiej je opisać. To, co odróżnia je od polskich krokietów, to rodzaj wykorzystanego ciasta oraz farszu. I choć sajgonki wywodzą się z Wietnamu, na stałe wpisały się w menu kuchni chińskiej. Występują w wielu odmianach, mogą być podawane na ciepło lub na zimno. W wersji na zimno ciasto zazwyczaj zastępuje papier ryżowy. W przypadku sajgonek smażonych farsz owija się w cienkie ciasto pszenne. Ich zawartość może być różna: od mięsa, krewetek, poprzez warzywa, tofu i grzyby. Sajgonki macza się w dipach lub ciepłych sosach, szczególnie pikantnych i słodko-kwaśnych, które dość często są dodatkiem do chińskich dań.
Chińskie pierożki won ton
Choć mogłoby się wydawać, że kuchnia polska słynie z tego dania, to Chiny są ojczyzną pierogów. Różnią się oczywiście od naszych tradycyjnych pierogów, przede wszystkim sposobem zawijania – pierożki chińskie zawija się najczęściej w formie sakiewek, wewnątrz których znajduje się farsz. Jednocześnie ciasto chińskich pierożków jest bardzo cienkie. Podobnie jak w przypadku sajgonek zawartość pierożków może być zróżnicowana: najczęściej jest to mięso wieprzowe lub krewetki, jednak w pierożkach znajdziemy również kapustę pekińską i inne warzywa. Doskonale pasuje do nich sos sojowy, który jest podstawą kuchni azjatyckiej. Pierożki są również ważnym składnikiem zupy won ton, który przypomina rosół z dodatkiem kapusty, grzybów, cebuli dymki oraz przypraw: trawy cytrynowej oraz kolendry.
Kaczka po pekińsku
Kaczka po pekińsku to danie, które znane jest już od XIII wieku. Kaczkę przygotowuje się z dodatkiem imbiru, czosnku, miodu, sosu sojowego i ostrygowego, często również wina ryżowego, a następnie piecze. Ponieważ proces pieczenia trwa dość długo, kaczkę polewa się powstającym sosem, dzięki czemu mięso nabiera wyjątkowego aromatu oraz jest soczyste. Przygotowane danie kroi się na mniejsze kawałki i podaje na półmisku wraz z warzywami, makaronem lub naleśnikami.
Idealny dodatek: smażony ryż i makaron
Choć nie jest to danie samo w sobie, a składnik różnych dań kuchni chińskiej, warto wspomnieć o smażonym ryżu oraz smażonym makaronie sojowym. Ugotowany wcześniej ryż lub makaron smaży się na patelni z dodatkiem oleju z orzechów arachidowych, oleju ryżowego lub innego oleju roślinnego oraz dodatkami: smażonymi chrupko warzywami, mięsem lub krewetkami. W daniu równie często możemy znaleźć jajka, a także dodatek sosu sojowego, octu ryżowego, curry, kiełków fasoli mung lub grzybów Mun. Duży wybór dań ze smażonym ryżem i makaronem oraz innych potraw kuchni chińskiej znajdziemy w ofercie Maska Bistro w Warszawie – restauracji inspirowanej chińską operą.
Mięso i warzywa stir-fry
To również nie danie, a technika smażenia, jednak w chińskich restauracjach możemy spotkać się z tym określeniem stosunkowo często. Techniką stir-fry przygotowuje się mięso oraz warzywa. Smażone są bardzo krótko, lecz w wysokiej temperaturze – dzięki temu mięso jest soczyste, a warzywa chrupiące i w intensywnym kolorze. Przygotowane w ten sposób dania mogą być podane z wieprzowiną, kurczakiem, wołowiną, krewetkami, ale również mogą być to same warzywa i pędy młodego bambusa w roli dania głównego dla osób, które nie jedzą mięsa.
Ma Po Tofu – danie dla wegetarian i wegan
Wegetarianie i weganie docenią również tofu, które w daniu Ma Po łączy się z dwoma rodzajami sosu sojowego, szczypiorku, czosnku oraz chili. Wino ryżowe, olej sezamowy, brązowy cukier, sos z czarnej fermentowanej fasoli oraz rozgnieciony pieprz syczuański dopełniają smaku dania, które doskonale łączy się z ryżem lub makaronem ryżowym, a także warzywami. Bardzo ostry smak Ma Po tofu można złagodzić surówką z kapusty, marchewki lub białej rzepy.
A na deser... chiński deser
W kuchni chińskiej nie znajdziemy typowych deserów: słodkich ciast lub lodów. Desery to głównie owoce, jednak nie świeże, a smażone w cieście: banany, jabłka, ananasy. Popularne są również kuleczki ryżowe w słodkiej zalewie oraz knedle ze słodkim nadzieniem. Co ciekawe, chińskie ciasteczka z wróżbą prawdopodobnie nie pochodzą z Chin, lecz... z Japonii. Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by po pysznym chińskim lunchu sprawdzić, co kryje się w kruchym ciasteczku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana