Artykuł sponsorowany

Jakie są najpopularniejsze chińskie dania?

Jakie są najpopularniejsze chińskie dania?

Trudno jednoznacznie sklasyfikować chińską kuchnię – ponieważ Chiny to kraj niezwykle rozległy, z bogatą oraz zróżnicowaną kulturą. Istnieją jednak dania, które większości z nas skojarzą się z Państwem Środka, takie jak sajgonki lub smażony ryż. To jednak niejedyne wśród najpopularniejszych chińskich dań. Przyjrzyjmy się bliżej potrawom, które przybliżą nam smak i aromat Dalekiego Wschodu.

Sajgonki, czyli „chińskie krokiety”

Oczywiście określenie sajgonek „krokietami” nie jest do końca prawidłowe, jednak dla osób, które nigdy nie jadły tego dania, w taki sposób najłatwiej je opisać. To, co odróżnia je od polskich krokietów, to rodzaj wykorzystanego ciasta oraz farszu. I choć sajgonki wywodzą się z Wietnamu, na stałe wpisały się w menu kuchni chińskiej. Występują w wielu odmianach, mogą być podawane na ciepło lub na zimno. W wersji na zimno ciasto zazwyczaj zastępuje papier ryżowy. W przypadku sajgonek smażonych farsz owija się w cienkie ciasto pszenne. Ich zawartość może być różna: od mięsa, krewetek, poprzez warzywa, tofu i grzyby. Sajgonki macza się w dipach lub ciepłych sosach, szczególnie pikantnych i słodko-kwaśnych, które dość często są dodatkiem do chińskich dań.

Chińskie pierożki won ton

Choć mogłoby się wydawać, że kuchnia polska słynie z tego dania, to Chiny są ojczyzną pierogów. Różnią się oczywiście od naszych tradycyjnych pierogów, przede wszystkim sposobem zawijania – pierożki chińskie zawija się najczęściej w formie sakiewek, wewnątrz których znajduje się farsz. Jednocześnie ciasto chińskich pierożków jest bardzo cienkie. Podobnie jak w przypadku sajgonek zawartość pierożków może być zróżnicowana: najczęściej jest to mięso wieprzowe lub krewetki, jednak w pierożkach znajdziemy również kapustę pekińską i inne warzywa. Doskonale pasuje do nich sos sojowy, który jest podstawą kuchni azjatyckiej. Pierożki są również ważnym składnikiem zupy won ton, który przypomina rosół z dodatkiem kapusty, grzybów, cebuli dymki oraz przypraw: trawy cytrynowej oraz kolendry.

Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku to danie, które znane jest już od XIII wieku. Kaczkę przygotowuje się z dodatkiem imbiru, czosnku, miodu, sosu sojowego i ostrygowego, często również wina ryżowego, a następnie piecze. Ponieważ proces pieczenia trwa dość długo, kaczkę polewa się powstającym sosem, dzięki czemu mięso nabiera wyjątkowego aromatu oraz jest soczyste. Przygotowane danie kroi się na mniejsze kawałki i podaje na półmisku wraz z warzywami, makaronem lub naleśnikami.

Idealny dodatek: smażony ryż i makaron

Choć nie jest to danie samo w sobie, a składnik różnych dań kuchni chińskiej, warto wspomnieć o smażonym ryżu oraz smażonym makaronie sojowym. Ugotowany wcześniej ryż lub makaron smaży się na patelni z dodatkiem oleju z orzechów arachidowych, oleju ryżowego lub innego oleju roślinnego oraz dodatkami: smażonymi chrupko warzywami, mięsem lub krewetkami. W daniu równie często możemy znaleźć jajka, a także dodatek sosu sojowego, octu ryżowego, curry, kiełków fasoli mung lub grzybów Mun. Duży wybór dań ze smażonym ryżem i makaronem oraz innych potraw kuchni chińskiej znajdziemy w ofercie Maska Bistro w Warszawie – restauracji inspirowanej chińską operą.

Mięso i warzywa stir-fry

To również nie danie, a technika smażenia, jednak w chińskich restauracjach możemy spotkać się z tym określeniem stosunkowo często. Techniką stir-fry przygotowuje się mięso oraz warzywa. Smażone są bardzo krótko, lecz w wysokiej temperaturze – dzięki temu mięso jest soczyste, a warzywa chrupiące i w intensywnym kolorze. Przygotowane w ten sposób dania mogą być podane z wieprzowiną, kurczakiem, wołowiną, krewetkami, ale również mogą być to same warzywa i pędy młodego bambusa w roli dania głównego dla osób, które nie jedzą mięsa.

Ma Po Tofu – danie dla wegetarian i wegan

Wegetarianie i weganie docenią również tofu, które w daniu Ma Po łączy się z dwoma rodzajami sosu sojowego, szczypiorku, czosnku oraz chili. Wino ryżowe, olej sezamowy, brązowy cukier, sos z czarnej fermentowanej fasoli oraz rozgnieciony pieprz syczuański dopełniają smaku dania, które doskonale łączy się z ryżem lub makaronem ryżowym, a także warzywami. Bardzo ostry smak Ma Po tofu można złagodzić surówką z kapusty, marchewki lub białej rzepy.

A na deser... chiński deser

W kuchni chińskiej nie znajdziemy typowych deserów: słodkich ciast lub lodów. Desery to głównie owoce, jednak nie świeże, a smażone w cieście: banany, jabłka, ananasy. Popularne są również kuleczki ryżowe w słodkiej zalewie oraz knedle ze słodkim nadzieniem. Co ciekawe, chińskie ciasteczka z wróżbą prawdopodobnie nie pochodzą z Chin, lecz... z Japonii. Choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by po pysznym chińskim lunchu sprawdzić, co kryje się w kruchym ciasteczku.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.