Na czym polega odzysk ciepła z pieców piekarniczych?
Odzysk energii z pieców. Przegląd rozwiązań
Piece wraz z kotłowniami termoolejowymi mogą stanowić jedno z głównych źródeł odzyskiwanej energii w większości profesjonalnych zakładów piekarniczych. Najczęściej wykorzystywanym nośnikiem energii jest woda, która podgrzana przez wymiennik ciepła, przekazuje wytworzoną energię do urządzeń wykorzystujących ciepło z pary oraz ze spalin. W oparciu o opisaną prawidłowość, opracowano prosty i skuteczny system odzysku ciepła z pieców. Chodzi tu o wymiennik MIWE eco:box, wykorzystujący ciepło ze spalin. Energia pozyskana za pośrednictwem technologii MIWE może być wykorzystana do całkowitego bądź częściowego podgrzania wody użytkowej. Zakres oszczędność jest uzależniony głównie od wydajności palnika oraz czasu eksploatacji pieca. Kompaktowa budowa wymiennika MIWE eco:box sprawia, że może być on zamontowany w każdej chwili z każdej strony pieca. Jeszcze bardziej wydajny odzysk ciepła można uzyskać dzięki zastosowaniu wymiennika MIWE eco:nova z oferty firmy GETH, który odzyskuje energię z kilku pieców. Technologia dostępna w różnych wariantach wydajnościowych (320, 480, 640, 800 i 960 kW) prowadzi ukrytą w parze i spalinach energię odrębnymi kanałami, zaś po jej przetworzeniu przystosowuje do powtórnego wykorzystania. W rezultacie, energia zwykle uciekająca przez komin może być użyta do ogrzania wody. Należy jednak pamiętać, że zazwyczaj odzysk energii i jej wykorzystanie rozmijają się w czasie, dlatego instalowane są zbiorniki pośrednie.Zalety wykorzystania wymienników MIWE
Głównymi odbiorcami energii, uzyskanej dzięki wymiennikom ciepła, mogą być m.in. urządzenia grzewcze, chłodnicze, podgrzewacze wody, myjki do koszy, garownie, urządzenia do zaparzania mąki, smażalniki, wytwornice pary czy temperówki. Pozyskana energia może być też wykorzystana w ramach systemów ogrzewania podłogowego bądź klimatyzacji. Potencjał oszczędnościowy jest uzależniony od wielu czynników – w przypadku technologii MIWE wynosi on przeciętnie ok. ¼ energii wykorzystywanej do pieczenia. Co więcej, dzięki MIWE eco:nova instalacja piecowa obsługiwana jest przez jeden komin, zamiast kilku. Według przeprowadzonych wyliczeń, dzięki podłączeniu wymiennika MIWE eco:nova do czterech pieców obrotowych, można wręcz zrezygnować z zakupu ogrzewania piekarni. Jednocześnie dostrzegalna jest poprawa wydajności pracy pieców. Sterowany falownikiem nawiew w systemie odzysku ciepła gwarantuje równomierną pracę palnika i związaną z tym oszczędność energii. Przekłada się to także na efekt pieczenia – równomierny i powtarzalny. Stosowanie systemu MIWE eco:nova z oferty GETH stanowi też ogromną korzyść dla środowiska naturalnego. Wszystko dzięki wdrożonemu systemowi oczyszczania. Uwalniany ze spalin dwutlenek siarki osadza się na kamieniach wapiennych, a para zostaje oczyszczona z tłuszczu i brudu. Kamień wapienny podlega wymianie i może być utylizowany zgodnie z normami ochrony środowiska. Sprawia to, że technologia MIWE jest rozwiązaniem kompletnym, uwzględniającym wszelkie potrzeby współczesnych zakładów piekarniczych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana